En bild från anläggningen i Yongbyon, tagen 2008. Kim Jong-un och Nordkorea uppges nu tillverka plutonium igen. Foto: TT

IAEA: Nordkorea kan ha börjat tillverka plutonium igen

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea kan ha börjat tillverka plutonium igen, varnar det internationella atomenergiorganet IAEA. Det kan tyda på att landet försöker utöka sin vapenarsenal.

IAEA har inte tillträde till Nordkorea utan övervakar huvudsakligen landet via satellitbilder. Förra året uppgav atomenergiorganet att det hade sett tecken på att aktiviteten vid anläggningen Yongbyon hade ökat, bland annat vid huvudreaktorn, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Finns indikationer

På måndagen uppgav IAEA att det är möjligt att Nordkorea åter har börjat upparbeta använt kärnbränsle.

”Det finns indikationer på att upparbetningsanläggningen i Yongbyon har återaktiverats. Det är möjligt att den upparbetar använt kärnbränsle”, uppgav en talesman vid IAEA.

Det är oklart hur mycket plutonium och uran som regimen har tillgång till eller kan producera i vapensyfte. Men landet tros ha använt plutonium från använt kärnbränsle, som upparbetats i Yongbyon, i sina atombomber.

Central roll

För tre år sedan uppgav Nordkorea att man tänkte återuppta aktiviteten vid alla kärnenergianläggningar, bland annat vid huvudreaktorn i Yongbyon som har spelat en central roll i landets kärnvapenprogram.

I september uppgav regimen att anläggningen i Yongbyon var i gång igen och att man försökte förbättra ”kvaliteten och kvanititeten” av sina kärnvapen. Därefter tros landet ha utfört ett kärnvapentest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.