Amyotrofisk lateralskleros (ALS) är en grupp diagnoser inom motorneuronsjukdomar, där nervceller som styr muskler dör. Foto: TT

Ice bucket challenge-finansierad forskning har gjort stort genombrott

Uppdaterad
Publicerad
ALS-kampanjen Ice bucket challenge kritiserades av vissa för att vara ett egogödande internetspektakel som reducerade själva sjukdomen till periferin. Men nu har forskning finansierad av kampanjen funnit en ny gen, som potentiellt kan innebära att nya behandlingar för sjukdomen utvecklas.

Under 2014 blev Ice bucket challenge ett viralt fenomen, med kändisar som Bill Gates, Mark Zuckerberg och Tom Cruise som lät sig bli filmade när de dränktes i iskallt vatten. Kampanjen var ämnad att öka kunskapen och förståelsen för nervsjukdomen Amyotrofisk lateralskleros, ALS.

”Självförhärligande kändis-fluga”

Kampanjen möttes dock av kritik från flera håll, för att vara ”en självförhärligande kändis-fluga” i The Telegraph, och ”Problematisk, de flesta som medverkar nämner inte ALS över huvud taget. Möjligheten att hoppa på senaste trenden var det enda viktiga” i Time.

”Kommer hjälpa oss att förstå ALS”

Men nu har forskning finansierad av kampanjen gett resultat.

Project MinE, som drivs med hjälp av Ice bucket challenge-donationer, meddelade på måndagen att forskare involverade i projektet har identifierat en ny gen associerad med sjukdomen ALS, som potentiellt kan möjliggöra revolutionerande behandlingsmöjligheter.

– Det här är väldigt spännande, och de visar alla som bidrog till kampanjen att deras donation verkligen hade betydelse för vetenskaplig forskning. Upptäckten av den här nya genen kommer hjälpa oss att bättre förstå ALS, säger Brian Frederick, på ALS Association.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer