Abdul Karim är den ende i familjen som har ett pass – det innebär att bara han har möjlighet att kliva på färjan. Foto: SVT / TT

Id-krav och gränskontroller föder desperation hos asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

Trots att de extrainsatta gränskontrollerna endast pågått i knappt ett dygn har ryktet redan spritt sig till människor i Tyskland som planerat att ta sig vidare till Sverige. I dag har också flera rederier infört id-krav för resenärer vilket försvårar för de som väntar på att få komma med färjan från Tyskland till Sverige.

Sedan rederier i dag börjat införa id-kontroller för påstigande har situationen försvårats för många av dem som befinner sig i Tyskland i väntan på att kunna resa vidare.

SVT:s utsända Lars Moberg befinner sig under torsdag kväll i Lübeck. Han berättar om familjen han pratat med: Abdulkarim Alloush, hans fru och deras tre små flickor från Raqqa i Syrien, terrogruppen IS starkaste fäste.

Sverige inför gränskontroller

Familjen är i ett svårt läge eftersom pappa Abdulkarim är den ende i familjen med pass. Det innebär att han har tillstånd att kliva på färjan, men hans fru och små barn blir kvar i Tyskland.

– Han skulle kunna åka till Sverige direkt och få asyl men han får inte med sig familjen. Det är en fruktansvärd situation för många just nu, säger Lars Moberg.

Familjen Alloushs plan är nu att vänta i Tyskland.

– De vill se om Sverige inte ändrar på reglerna så att hela familjen kan resa till Sverige för att söka asyl, säger Lars Moberg.

Flyktingar gick samman i protest

Läget är det samma i de andra tre stora tyska avreseorterna: Rostock, Travemünde och Kiel.

– Det som händer nu är att situationen blir ännu svårare än vad den varit, läget är otroligt besvärligt för dessa människor som många gånger varit på flykt under lång tid, säger Lars Moberg.

I Lübeck försökte mellan tio och 20 personer komma med en färja, men de nekades när de inte kunde uppvisa giltig legitimation.

– De begav sig då tillbaka till det övriga gänget på cirka 100 till 200 personer. När de andra fick höra att det inte gick att komma med båtarna utan pass bestämde de sig för att demonstrera för uttrycka sitt missnöje.

Väljer Öresundsbron i stället för färja

I Rostock har frivilliga hjälparbetare uppgett att vissa av flyktingarna där begett sig mot Danmark.

– De vet att den svenska polisen inte kan kolla alla som tar sig över Öresundsbron. Människor från Syrien vet att de har rätt till asyl i Sverige, och det verkar som att de till varje pris vill ta sig till Sverige, säger Lars Moberg.

Många som SVT Nyheter pratat på plats med verkar tro att de nya reglerna som svenska myndigheterna nu tillämpar rör sig om en tillfällig åtstramning som kommer att återställas inom en snar framtid.

Rykten om svenska gränskontroller

Trots att de extrainsatta gränskontrollerna i Sverige endast pågått i knappt ett dygn har ryktet redan spridit sig till människor i Tyskland som avser att ta sig vidare till Sverige för att söka asyl. 

Journalisten Henner Hebstreit, utsänd av det tyska tv-bolaget ZDF, var under torsdagen på plats i Flensburg, Tyskland. Han vittnar om kaotiska scener då uppskattningsvis 200 flyktingar försökte ta sig ombord på ett tåg mot Danmark.

– Allting skedde under bisarra former, säger han till SVT Nyheter, och berättar om hur de som saknat biljett nekats att kliva ombord.

”En dörr håller på att stängas”

– De jag pratade med berättade att läget nu är mycket spänt. Det verkar som att många flyktingar känner att en dörr håller på att stängas, säger Henner Hebstreit.

I Tyskland går det nu rykten om att svenska myndigheter agerar, men få flyktingar förstår konkret vilka konsekvenser det får.

– Jag pratade med en ung man från Afghanistan som saknade pass. ”Jag har ingen aning om vad som kommer att hända med mig, det återstår att se”, sa han innan han klev ombord på tåget, berättar Henner Hebstreit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet