I dag träffas Trump och Modi i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Det är första gången den amerikanske presidenten besöker landet – som brukar beskrivas som världens största demokrati.

Mötet har förberetts minutiöst, man har breddat vägar, renat floder och till och med tvättat löv på träden. Något som lett till många kommentarer på sociala medier. 

– Man tycker att Trump borde hälsa på lite oftare så att det kan vara lite rent och snyggt i landet, säger SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel i Morgonstudion. 

Den indiska regeringen tycks göra allt för att Donald Trump ska känna sig välkommen, och kritiseras för att ha kört bort fattiga och byggt en 400 meter lång mur för att dölja ett slumområde som presidenten ska åka förbi.

Hoppas på handelsavtal

Indiens premiärminister Narendra Modi och USA:s president Donald Trump ska diskutera vapenexport och ett militärt samarbete. Indien hoppas också på ett handelsavtal som kan stimulera den indiska ekonomin som befinner sig i en svacka.  

– Kina är limmet som binder samman Indien och USA, Indien har en pågående gränskonflikt med Kina men handeln mellan länderna har blivit allt viktigare. Samtidigt delar Indien USA:s oro inför Kinas inflytande i Stillahavsregionen. Indiens relation till USA har blivit viktigare för ett fritt Asien, säger Malin Mendel. 

För Donald Trump kan mötet förutom ett betydande vapenexportavtal vara en möjlighet att nå de cirka fyra miljoner indier som bor i USA, en betydande väljargrupp inför valet i november. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.