Den svenska möbeljätten Ikea är ett av de svenska företag som ägnat sig åt avancerad skatteplanering. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ikeas skatteplanering världsnyhet

Uppdaterad
Publicerad

Dagens avslöjande kring hur internationella storföretag, däribland svenska Ikea, ägnat sig åt avancerad skatteplanering för att undvika att betala skatt uppmärksammas stort i världsmedierna.

Svenska bolag som Ikea, de svenska riskkapitalbolagen EQT och Nordic Capital och mobiloperatören Tele 2 pekas ut i dagens avslöjande, som baseras på uppgifter från en läcka som fått tillgång till 28.000 sidor dokument från revisionsfirman Price Waterhouse Coopers i Luxemburg.

Uppgifterna från revisionsfirman innehåller detaljerade beskrivningar kring hur de utpekade företagen genom avancerade skatteupplägg har lyckats minska sina skatteuppgifter, i många fall från 29 procent till nära noll.

Ikea uppmärksammas

Och att den svenska möbeljätten Ikea pekas ut som ett av de storföretag som under många år ägnat sig åt avancerad skatteplanering i syfte att betala så lite bolagsskatt som möjligt uppmärksammas i dag stort i världens medier.

Den franska dagstidningen Le Monde skriver i dag att: ”Ikea inte bara är världsbäst på platta möbelpaket utan även på att undvika att betala skatt.”

Tidningen skriver vidare att: ”Vem kunde misstänka att vinsten från varje Billy-bokhylla eller Poäng-fåtölj som sålts gått till Luxemburg, som utgjort basen i ett enormt vinstsystem, som därefter passerat Nederländerna, Schweiz, Cypern och offshorecenter som Karibien?”

Australiensk kritik

Även i Australien uppmärksammas den svenska möbelkoncernens skattetrixande i tidningen The Financial Review.

Enligt tidningen har Ikea, trots att man under flera decennier rapporterat förluster på 67 miljoner dollar från bolagets australiensiska gren, tjänat en miljard dollar sedan 2003, pengar som sedan skattefritt skickats till Luxemburg och Nederländerna.

Kanadensiska pensioner

Dagens avslöjande uppmärksammas också av kanadensiska cbcnews. Sajten skriver att den federala pensionsnämnden, som placerar statsanställdas pensioner, mellan 2008 0ch 2013 köpte fastigheter i Berlin och undvek att betala skatt genom att utnyttja ett kryphål i den tyska lagstiftningen.

Juncker i känsligt läge

Även i den brittiska dagstidningen The Guardian är dagens avslöjande kring de utpekade bolagens skatteplanering en toppnyhet. Tidningen fokuserar främst på att uppgifterna försätter den nytillträdde ordförande för EU-kommissionen Jean-Claude Juncker i ett känsligt läge.

Juncker har tidigare kraftfullt förnekat att Luxemburg skulle vara ett skatteparadis och sa i ett tal i Bryssel i juni att han ville ”försöka ingjuta lite moral och etik i det europeiska skattelandskapet”.

Avslöjar inte egen åsikt

Den nytillträdde ordföranden för EU-kommissionen utfrågades redan i går om sin syn på skattesystemet i hemlandet, med anledning av den undersökning som EU-kommissionen drog igång för en månad sedan kring näthandelföretaget Amazons verksamhet i Luxemburg, enligt TT.

Enligt Jean-Claude Juncker har kommissionen rätt att inleda utredningar i frågan, men hävdade att ärendet hamnar på konkurrenskommissionärens bord.

– Kommissionen har rätt att inleda utredningar av den här typen, och det gäller inte bara Luxemburg. Kommissionen kommer att göra sitt arbete och för min del kommer jag att undvika att blanda mig i, eftersom det är ett ärende som faller under konkurrenskommissionären som måste få ha en stor handlingsfrihet i det här fallet.

Dock valde Jean-Claude Juncker att inte avslöja sin egen åsikt i frågan.

– Jag har en åsikt i saken – men den kommer jag att hålla för mig själv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska företag i skatteavslöjande

Mer i ämnet
Den svenska möbeljätten Ikea är ett av de svenska företag som ägnat sig åt avancerad skatteplanering. Foto: TT
Foto: TT & SVT