IMF:s huvudkontor i Washington. Foto: TT/AP

IMF får kritik för Greklandsstödet

Uppdaterad
Publicerad

En oberoende granskning av Internationella valutafondens (IMF) hantering av de jättelika stödpaketen till Grekland visar att fonden tänjt på reglerna och varit sårbar för politiska påtryckningar.

Granskningen har gjorts av IEO, ett fristående organ som skapats för att utvärdera IMF:s arbete. Enligt rapporten som publicerades på torsdagen var fondens ledning både dåligt informerad om och utövade alltför lite tillsyn över besluten om de jättelika stöden till Grekland som den så kallade ”trojkan” fattat beslut om.

Vid sidan av IMF ingår även EU-kommissionen och Europeiska centralbanken i ”trojkan”.

Underskattning

IEO drar slutsatsen att fonden arbetade alltför tätt ihop med européer och att dess europeiska ledning bidrog till att fonden underskattade riskerna i den europeiska ekonomin och överskattade världsdelens förmåga att hantera problemen. I rapporten ifrågasätts om inte fonden offrat sitt oberoende och möjligheter att bedöma situationen efter att ha blivit en del av ”trojkan”.

IEO anser också att IMF var alltför villigt att acceptera ECB:s och kommissionens beslut att inte göra en nedskrivning av Greklands enorma skulder innan den hoppade på tåget och de första nödlånen på 110 miljarder euro (1 038 miljarder kronor) betalades ut.

Misslyckades

Sedan det första stödpaketet misslyckats krävdes en nedskrivning och även nu kräver IMF att Greklands skulbörda ska minska för att fonden ska delta i det tredje räddningsprogrammet.

I rapporten skrivs att besluten att låna mer till Grekland än vad som normalt tillåts hastades fram i IMF:s ledning utan någon vidare diskussion eller förståelse. I resten av världen höjde man på ögonbrynen eftersom fonden varit betydligt mindre flexibel när det gäller krislån utanför Europa.

-Svaghet under beslutsprocessen skapade intrycket att IMF behandlade Europa annorlunda. Proceduren som används för Grekland upprepades väsentligen i Irland och Portugal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer