Foto: Michel Euler/TT

Impopulär Macron lovar eftergifter – vill sänka skatt och stänga sin skola

Publicerad

Emmanuel Macrons popularitet har dalat sedan han valdes till Frankrikes president för två år sedan. I ett försök att tillmötesgå de demonstranter som protesterat mot honom i fem månader lovade han på torsdagen bland annat sänkta skatter och att stänga sin egen elitskola.

Det brukar sägas att stora kriser gynnar sittande regeringar, men inte ens branden i katedralen Notre-Dame tycks ha förbättrat den franske presidenten Emmanuel Macrons miserabla popularitetssiffror.

I en lång tv-sänd presskonferens lovade Macron en rad eftergifter för att gå demonstranterna i Gula västarna-rörelsen till mötes, bland annat att han ska stänga sin egen elitskola Ecole Nationale d'Administration.

– Vi behöver bygga något som fungerar bättre, sa presidenten.

”Kommer behöva arbeta mer”

Han föreslog skattesänkningar och ett förändrat pensionssystem, men varnade att fransmännen också skulle behöva arbeta mer. Macron sa sig vilja se en decentralisering av den politiska makten, och att det regelverk som tillåter att medborgare själva ska kunna lägga fram politiska förslag för omröstning förenklas.

Men i frågan om obligatorisk rösträtt – en debatt som gått varm i Frankrike de senaste månaderna – var svaret ett annat.

– Jag tror inte på det. Jag tror inte att man löser problemet med ointresse för ett demokratiskt val med hjälp av tvingande medel.

Presidenten berättade att han har rannsakat sig själv men kommit fram till att han inte borde ha gjort något annorlunda de senaste två åren.

– Jag frågade mig själv: Ska vi sätta stopp för allt som gjorts de senaste två åren? Fattade vi fel beslut? Jag tror på motsatsen, sade han enligt Al Jazeera.

Mindre än en tredjedel av väljarna är nöjda med presidenten, enligt en mätning publicerad av Le Journal du Dimanche i helgen.

Bakgrund: Utbrett missnöje

Den franska proteströrelsen Gula västarna (Gilets jaunes) demonstrerar varje lördag sedan den 17 november på gator i Paris och i andra städer runt om i landet.

Rörelsen, som är löst sammansatt och saknar tydliga ledare, bildades i protest mot höjda bensin- och dieselskatter, men har i dag ett bredare fokus. I skottlinjen står president Emmanuel Macron och hans liberala politiska reformer, som demonstranterna anser missgynnar vanligt folk.

Flera av Gula västarnas demonstrationer har spårat ur i våldsamma upplopp, plundring och utbredd förödelse.

I januari lanserade Macron en dialog – Le grand débat national – med landets medborgare. Tanken var att låta alla fransmän göra sin röst hörd under två månader i dialog med borgmästare ute i kommunerna. Även presidenten själv har varit på turné i landet för att försvara sin politiska agenda. Missnöjet är dock fortsatt stort.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.