Trots kritiken – Sverige sa ja till minimilöner i EU

Uppdaterad
Publicerad

Sverige sa i dag ja till förslaget om minimilöner som ministerrådet föreslagit – trots att regering, opposition, fack och näringsliv varit starkt kritiska mot det från första början.

Danmark, som haft samma mål som Sverige, gick en annan väg.

– Danmark valde att säga nej till det här förslaget, säger David Boati, SVT:s Europa-korrespondent, på plats i Bryssel.

Sverige sa ja till förslaget av två anledningar. För det första har förslaget ändrats och för det andra återstår fortfarande tuffa förhandlingar innan det blir lag – och ett ja kan då ge större möjligheter att påverka processen, bedömer arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

– Det viktiga för mig är att vi är med hela vägen in i kaklet i de här förhandlingarna. Vi ser ju att Europaparlamentet har gått i en felaktig riktning som skulle kunna hota den svenska lönebildningsmodellen. Men nu har vi ett bud från rådet där vi har kämpat superhårt och nått stora framgångar, säger hon till SVT efter mötet.

Förslaget, som flera EU-ministrar ställt sig bakom, innehåller ett undantag för länder som Sverige, där lönebildningen sköts av arbetsmarknadens parter, utan inblandning från politiker.

Innan förslaget blir lag ska det förhandlas med Europaparlamentet, som dock inte vill ge några undantag.

Danskt nej

Även i Danmark finns stor oro över förslaget, av samma skäl som i Sverige. Men den danska regeringen valde att göra tvärtemot Sverige och röstade nej till förslaget på måndagen.

– Danmark tycker det är viktigt att markera ett nej, och vi ser vikten av att inte släppa taget om de här förhandlingarna. Vi vill ligga väldigt nära det franska ordförandeskapet, som kommer in här i januari, och se till att alla framgångar som vi nått i förhandlingarna bevaras hela linan ut, säger Nordmark.

Efter årsskiftet har Frankrike huvudansvaret för att driva förhandlingarna vidare. 

Janez Cigler Kralj, som är arbetsmarknadsminister i höstens ordförandeland Slovenien, välkomnade dagens överenskommelse:

– För att göra ett bra jobb krävs en bra lön. Det här direktivet innehåller effektiva regler för transparenta och stabila definieringar av minimilöner, samtidigt som medlemsstaternas och de sociala parternas ställning respekteras, sa han under en pressträff efter ministermötet.

Minimilönerna i EU

EU-kommissionen lade i oktober 2020 fram ett förslag kring minimilöner i EU, med två huvudpunkter.

Det ena är själva minimilönerna. Länder som har system där löner sätts genom lag manas att ha tydliga kriterier för hur lönerna räknas fram och uppdateras. Någon siffra eller nivå föreslås dock inte centralt från EU-kommissionen.

Det andra handlar om ökat stöd för systemet med lönesättning via kollektivförhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. EU-kommissionen vill sätta ett icke-bindande mål att 70 procent av arbetskraften framöver ska täckas av kollektivförhandlingar.

Redan i förslagets första paragraf betonas att det inte handlar om att tvinga på länder ett system med lagstiftade minimilöner. Sverige och en rad andra länder befarar dock att EU:s domstol i slutändan kommer att fastslå att reglerna måste följas av alla.

Förslaget behandlas nu parallellt av EU-parlamentet och medlemsländerna i ministerrådet. Båda har på varsitt håll enat sig om sin linje varpå slutliga kompromissförhandlingar nu kan inledas mellan kommissionen, parlamentet och ministerrådet.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.