I Indiens huvudstad Delhi ska alla offentliga byggnader drivas med solenergi. Foto: SVT

Världens största park med solpaneler klar i Indien

Publicerad

I Indien väcker Donald Trumps påståenden om Indisk kolkraft starka reaktioner. För när USA drar sig ur Parisavtalet och satsar på kol – går Indien åt andra hållet.

– Som vanligt vet Trump inte vad han talar om. Indien och Kina är de länder som gör mest när det gäller förnyelsebar energi, och USA ligger långt, långt efter, säger Aruna Kumarankandath, som arbetar på en av Indiens mest ansedda miljöorganistioner Center for Sience and Environment.

Historiens största satsning på solenergi

När Donald Trump meddelade att USA hoppar av Parisavtalet, motiverade han det bland annat med att Indien tillåts bygga ut sin kolkraft, men att USA hindras. Men nyligen blev världens största park med solpaneler klar i Indien och om ökningen fortsätter I samma takt är det Indien som står för historiens största satsning på solenergi.

LÄS MER: USA lämnar Parisavtalet

– Vår regering har meddelat att vi kommer att stoppa byggandet av kolkraftverk, för vi behöver dem inte längre, säger Aruna Kumarankandath.

Offentliga byggnader ska drivas med solenergi

När premiärminister Narendra Modi nyligen besökte Europa, lovade han tillsammans med flera ledare att hålla fast vid Parisavtalet, bland annat genom stora satsningar på solenergi. I huvudstaden Delhi ska alla offentliga byggnader drivas med solenergi, och i Indien är i dag solenergi billigare än den från kol. När nya hus byggs är det med solpaneler på taket.

– Medelklassen är väldigt angelägen om att installera paneler på taken, berättar Sunil Sharma, från Rays Power Infra. Företaget har liksom många andra i branschen ökat med flera hundra anställda de senaste åren.

Vad som nu sker i Indien är avgörande för klimatet, då landet är världens tredje största utsläppare av koldioxid. Men per person räknat står en indier endast för en tiondel av en amerikan, ändå planerar Indien att nå Paris målen flera år tidigare än utsatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer