Visa alla (2)
Visa alla (2)

SVT:s fotograf blev invalidiserad efter utsläppen i Bhopal

Uppdaterad
Publicerad

Claes-Göran Bjernér berättar om sina upplevelser från katastrofen i Bhopal för 25 år sedan.

Dagen innan OS i London 2012 går av stapeln hotar den indiska truppen, med brottaren Sushil Kumar som fanbärare, att inte närvara vid invigningen.

Orsaken är att företaget som låg bakom katastrofen i Bhopal,  Union Carbide som1999 köptes upp av Dow Chemicals, är en av de största största sponsorerna till de olympiska spelen.

10.000 miste livet

Det är nu 25 år sedan katastrofen i Bhopal. Gasläckan i Union Carbides fabrik bedöms vara den mest dödliga olyckan i världshistorien. Uppemot 10.000 människor dog och hundratusentals fick men för livet.

En av de första på plats i Bhopal var SVT:s fotograf Claes-Göran Bjernér. I torsdagens Gomorron Sverige berättade han om sina upplevelser från katastrofplatsen och hur han själv drabbades av gasutsläppen.

-I dag är jag invalidiserad och har jag bara kvar en femtedel av min lungkapacitet, berättar Bjernér för SVT.

Dog i sina sängar

Bjernér säger att han mötte en spökstad när han närmade sig industriområdet.

-Det var väldigt kusligt. Bhopal är en stor stad med en och en halv miljoner invånare. Men i industriområdet var det en skrämmande tystnad, med döda kor, hundar och katter på gatorna. Explosionen inträffade efter midnatt, så de flesta människor dog i sina sängar.

-Tystnaden avbröts bara av hostningar och människorna gick omkring som i dvala, förblindade på grund av gasen, fortsätter Bjarnér.

Barnen drabbades extra hårt av utsläppen, man lyckades inte rädda ett enda barn som drabbats av den livsfarliga gasen.

En värdig protest

Istället för bojkott tycker Bjarnér att Indien ska utnyttja invigningen som en protest mot hur företaget hanterat giftutsläppet och till åminnelse av offren för katastrofen.

-Jag vet inte om jag stödjer en bojkott av invigningscermonin. Jag tycker de skulle markera på något annat sätt, att delta med sorgband eller liknande – en tyst, värdig protest´, säger Claes-Göran Bjernér.

Tillverkade napalm

Dow Chemicals/Union Carbide låg också bakom det avlövningsmedel som USA använde i vietnamkriget, kallat agent orange, som orsakade enorma skador inte minst på ofödda barn när gravida kvinnor fick i sig det.

Dow Chemicals var även en av producenterna av det fruktade stridsmedlet napalm som användes vid samma krig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer