Indien störst i världen år 2030

Uppdaterad
Publicerad

År 2030 kommer Indien att passera Kina som jordens folkrikaste land. Orsaken är att indiskorna föder nästan dubbelt så många barn som kinesiskorna. Det visar statistik från FN.

Ytterligare 20 år senare lever 9,1 miljarder människor på jorden, jämfört med 6,5 miljarder i år. USA, Pakistan, Indien, Bangladesh, Etiopien, Nigeria, Kongo, Kina och Uganda står för halva tillväxten – 1,3 miljarder människor.

Europa är motpolen. 15 länder i främst södra och östra Europa har en fertili- tet på mindre än 1,3 barn per kvinna. Det är lägst i historien.

Föder fler barn

Enligt tidigare beräkningar skulle Indien bli störst 2035. Det är skillnaden i fruktsamhet som avgör. Indiens kvinnor föder i genomsnitt tre barn mot Kinas 1,7.

-Fruktsamheten i Kina är något lägre än vi beräknat tidigare, sade befolkningsstatistikern Cheryl Sawier.

År 2050 har Indien 1,593 miljarder invånare mot i dag drygt 1,1 miljard. Kina har då 1,392 miljarder mot i dag 1,316 miljarder invånare.

Stor invandring till USA

Bortsett från USA står utvecklingsländerna för nästan hela befolkningstillväxten, även om tillväxten går allt långsammare även i dessa länder. Att USA finns med i gruppen beror på en stark invandring och på att de nya medborgarna får fler barn än genomsnittet av amerikanerna.

Tolv länder har tre gånger så stor befolkning 2050 som i dag: Afghanistan, Burundi, Burkina Faso, Guinea Bissau, Kongo Kinshasa, Kongo Brazzaville, Liberia, Mali, Niger, Tchad, Uganda och Östtimor.

Färre eller fler barn?

Folkökningen till 9,1 miljard i hela världen bygger på att fruktsamheten år 2050 minskat från 2,6 i dag till 2 barn. Skulle fruktsamheten halveras blir folkmängden 7,7 miljarder. Skulle den i stället öka till 3,1 växer folkmängden till 10,6 miljarder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.