Den unga indiska kvinna som gruppvåldtogs på en buss i New Delhi har avlidit på Mount Elizabeth Hospital i Singapore Foto: ScanpixVisa alla (6)
Visa alla (6)

Indisk kvinna dog efter brutal gruppvåldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Den unga kvinna som gruppvåldtogs på en buss i New Delhi, Indien, avled på ett sjukhus i Singapore, uppger sjukhuskällor. SVT:s korrespondent Malin Mendel Westberg befinner sig på plats i Indien.

Beskedet om dödsfallet kom sent på fredagskvällen.

–Vi är väldigt ledsna över att meddela att patienten stilla har insomnat. Hennes familj och indisk ambassadpersonal fanns vid hennes sida, sa sjukhuschefen Kelvin Loh i ett uttalande enligt Reuters.

De sex män som gripits efter den brutala våldtäkten misstänks nu för mord, meddelar den indiska polisen enligt Reuters.

Det var den 16 december som den 23-åriga kvinnan blev utsatt för en uppmärksammad gruppvåldtäkt på en buss i New Delhi. Hon var då på väg hem från en bio tillsammans med en vän.

Gruppvåldtogs i en timme

Hon våldtogs brutalt under en timmes tid av sex män, misshandlades sedan med ett järnrör och kastades av bussen i farten.

Hon har sedan dess kämpat för sitt liv efter att ha drabbats av hjärtattack och infektion i både buk och lungor. I torsdags flögs hon till Mount Elizabeth Hospital, där hon fick specialistvård på bekostnad av indiska staten.

Hennes tillstånd blev snabbt sämre och efter att ha genomgått tre bukoperationer, avled den unga kvinnan. Dödsorsaken tros vara den allvarliga organsvikt hon drabbats av till följd av våldtäkten, enligt BBC.

Enligt tjänstemän kommer kvinnans kropp flygas tillbaka till Indien under lördagskvällen.

”Människor är upprörda”

Händelsen har utlöst en våg av protester i Indien de senaste veckorna. SVT:s korrespondent Malin Mendel Westberg befinner sig på plats i Indien.

– Indiska medier domineras nu helt av att den 23-åriga kvinnan som avlidit. Indiska myndigheter befarar nya våldsamma protester och polisen har spärrat av centrala delar av New Delhi, säger hon och fortsätter:

– Människor jag pratat med idag är upprörda och vissa till och med tårögda. Många skäms inför mig som utlänning för att sånt här sker i deras land.

Indiens president Pranab Mukherjee beskrev 23-åringen som ”en modig indisk dotter” i ett uttalande under lördagen, och lovade att ta till alla medel för att ställa gärningsmännen bakom detta ”hemska brott” inför rätta.

”Hon var en modig tjej som kämpade in i det sista för sin värdighet och sitt liv. Hon är en sann hjälte och symboliserar det bästa med indiska ungdomar och kvinnor. Landet kommer sörja bortgången av denna modiga indiska dotter”, sade han, enligt The Indian Express.

Ilskan stiger

Tusentals människor samlades på lördagen för att i tysthet sörja den 23-åriga kvinnans tragiska död, samtidigt som de krävde stränga straff för de skyldiga, uppger The Times of India.

New Delhis polischef Neeraj Kumar manade människorna att sörja den döda kvinnan på ett fredligt sätt. Samtidigt meddelade polisen att stora delar av centrala Delhi spärrades av och tio tunnelbanestationer stängdes för allmänheten, inför demonstrationerna.

Premiärminister Manmohan Singh sade att han var djupt bedrövad över hennes död och att han hade full förståelse för reaktionerna som fallet väckt. Regeringen har försökt stoppa den stigande ilskan genom att tillkännage en rad åtgärder som syftar till att göra Delhi säkrare för kvinnor.

Exempelvis flera patrullerande poliser nattetid, kontroller av bussförare och förbud mot bussar med tonade rutor eller gardiner. Regeringen har också sagt att de kommer lägga upp bilder, namn och adresser på dömda våldtäktsmän på officiella hemsidor.

Se bilder från dagens protester i New Delhi i videoklippet högst upp.

  • Gruppvåldtäkten av en 23-årig student ombord på en skolbuss i Delhi i Indien 16 december har lett till stora demonstrationer och upprörda protester.
  • Det sexualiserade våldet ökar mot kvinnor i Indien. Våldtäktsfallen har mer än fördubblats 1990 – 2008, visar officiella siffror.
  • 26 procent av de brott mot kvinnor som anmäldes i Indien förra året utgjordes av våldtäktsfall.
  • Delhi har fått öknamnet ”våldtäktsstaden” på grund av de höga talen där. 635 våldtäkter anmäldes mellan januari och november 2012. Bara ett enda fall har lett till fällande dom.
  •  Den indiska centralregeringen, som blivit föremål för stark kritik efter det uppmärksammade våldtäktsfallet, har bildat en särskild kommitté som ska se över säkerhetssituationen för landets kvinnor.
  • En separat panel ska lägga fram rekommendationer till lagändringar.

Källa: TT-AFP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protester efter gruppvåldtäkt

Mer i ämnet
Den unga indiska kvinna som gruppvåldtogs på en buss i New Delhi har avlidit på Mount Elizabeth Hospital i Singapore Foto: Scanpix
Demonstranter samlades i New Delhi under lördagen för att sörja den 23-åriga kvinnans död och kräva stränga straff för de skyldiga. Foto: Scanpix
SVT:s korrespondent Malin Mendel Westberg på plats i Indien
Demonstranter samlades i New Delhi under lördagen för att sörja den 23-åriga kvinnans död och kräva stränga straff för de skyldiga. Foto: Scanpix
Demonstranter samlades i New Delhi under lördagen för att sörja den 23-åriga kvinnans död och kräva stränga straff för de skyldiga. Foto: Scanpix
Foto: Scanpix