Analys: ”Indiska muslimer fruktar läger”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Hotet om att bli tvångsdeporterad eller inlåst i läger tynger de som inte finns med i det medborgarregister som just nu upprättas i den indiska delstaten Assam. Målet är enligt delstatsregeringen att få bukt med illegal invandring. Men av de nästan två miljoner personer som riskerar att hamna utanför registret har många bott i Indien i flera generationer och misstankar har väckts om att muslimer diskrimineras i processen.

Malin Mendel

Korrespondent, Indien

När jag besöker delstaten träffar jag både muslimer och hinduer som av oklar anledning inte är med i registret. Några siffror på att det skulle vara fler muslimer än hinduer finns inte heller. 

Däremot riskerar en ny lag att få bittra konsekvenser för muslimerna. Enligt lagförslaget ska hinduer, kristna, buddhister och andra minoriteter i de omgivande muslimska länderna få indiskt medborgarskap om de bott i Indien i sex år. Om lagen går igenom innebär det att hinduer som invandrat illegalt kan stanna, medan muslimerna riskerar att deporteras eller hamna i läger. 

Regeringen tros utnyttja situationen

Flera av de jag träffar i Assam är noga med att poängtera att hinduer och muslimer lever i harmoni, och att syftet inte är att utvisa muslimer utan illegala invandrare. Motståndet mot invandrarna grundar sig i en rädsla bland assameserna att bli en minoritet i sin egen delstat. Att deras språk och kultur skulle försvinna om invandrarna från Bangladesh blir fler. 

Redan på 1980-talet ledde missnöje med invandringen till våldsamma sammandrabbningar där flera tusen människor dödades. Det var då dagens tankar om ett medborgarregister formades. 

Men enligt oppositionen utnyttjar den hindunationalistiska regeringen situationen i Assam för att bli av med muslimer. Hindunationalismen handlar om att skapa ett Indien främst för hinduer, och muslimer och andra minoritetsgrupper utsätts allt oftare för våld och förtryck. Oppositionen menar att regeringen försöker införa ett medborgarskap som grundar sig på religion, vilket är emot den indiska konstitutionen. 

Totalt finns 31,1 miljoner personer listade i medborgarregistret National Register of Citizens (NRC) i delstaten Assam.

 1,9 miljoner anses inte vara berättigade att vara med.

Citizenship Amendment Bill, CAB ger medborgarskap till hinduer, jains, kristna, sikher, buddhister och zoroastrier från Bangladesh, Afghanistan and Pakistan – om man bott i Indien i sex år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.