Indisk tiger Foto: TT

Indiska tigrar blir fler

Uppdaterad
Publicerad

Tigerstammen i Indien har ökat kraftigt, enligt en ny inventering som offentliggjorts av landets miljöminister Prakash Javadekar.

Resultatet från inventeringen, som utfördes under 2014, offentliggjordes i dag av Indiens miljöminister Prakash Javadekar. Den officiella siffran är nu 2.226 (den mest troliga inom spannet 1.945 till 2.941) tigrar i 17 delstater.

– Detta är en fantastisk nyhet och ett kvitto på att det hårda naturvårdsarbetet har lönat sig, säger Ola Jennersten på Världsnaturfonden (WWF).

Han påpekar att läget såg mycket mörkt ut för bara nio år sedan. 2006 avslöjade en inventering att tigerstammen halverats och sjunkit till den lägsta nivån någonsin, cirka 1.400 individer.

Sedan dess har dock trenden vänt – en räkning 2010 visade att stammen ökat till 1.700 djur – och antalet har vuxit stadigt. Men det handlar inte bara om tillväxt. Man har också upptäckt tigrar som man inte känt till tidigare, i skogsområden mellan nationalparkerna och reservaten.
 

Ökad övervakning gav resultat

Detta är ett resultat av en jättesatsning på kamerafällor som gjort det möjligt att räkna de stora katterna på ett mer tillförlitligt sätt än tidigare. Otroligt nog har cirka 1.500 tigrar identifierats på bild.

– Det måste vara ett absolut världsrekord, säger Jennersten.

Han är imponerad av det arbete som utförts i Indien. Landet har nu runt 60 procent av världens vilda tigrar. Han säger att orsaken till den kraftiga ökningen är ökad övervakning.

– Fler fötter på marken har gett resultat, plus att man har rensat upp i korruptionen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer