Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Världens reaktion på det här tycker jag har varit helt oproportionelig, säger Anna-Mia Ekström i Helgstudion. Foto: SVT

Professorns corona-oro: Afrika skadas av nedstängningar

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder har agerat för att stoppa smittspridningen av coronaviruset. Några har stängt ner mer, och andra mindre. När Anna-Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi, gästar Helgstudion i SVT tror hon att världen kommer att få ångra alla ”lockdowns”.

– Jag tror man kommer tänka att nedstängningar var ett gigantiskt misstag, framförallt livräddande hälsovård som barnhälsovård, mödrahälsovård, cancerscreening, allt som räddar miljontals liv varje år, säger hon.

Det är framförallt Afrika som hon oroar sig mest för just nu, där hon menar att nedstängningarna i sig orsakar stor skada.

– Redan nu visar en undersökning från WHO att vården gått ner med 70 procent. Det handlar om barnavård, mödrahälsovård, tillgång till vaccinationer, säger hon.

– Fortfarande är mycket av skolstängningarna kvar i Afrika, där skolorna behövs som mest och där covid-hotet i sig är som minst. Det är väldigt problematiskt.

Det råder delade åsikter om huruvida en nedstängning av ett samhälle får den effekt man vill eller inte. Men Anna-Mia Ekström tycker att det måste göras på ett balanserat sätt.

– Vi måste hitta en rimlig balans av åtgärder som inte gör mer skada än nytta, säger hon i Helgstudion.

Se Anna-Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi kommentera världsläget i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer