Foto: TT

Inga bevis för Trump-avlyssning

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga belägg för att Obama avlyssnade Trump, det skriver USA:s justitiedepartement i en hemlig rapport. En rad efterfrågade dokument kring president Donald Trumps avlyssningsanklagelser har nu lämnats över till två kommittéer i den amerikanska kongressen.

En sekretessbelagd rapport lämnades över till underrättelseutskottet i kongressen på fredagen efter att Trump begärt en utredning av den påstådda avlyssningen som han menar att hans föregångare Barack Obama skulle ha beordrat innan USA-valet i höstas.

En regeringskälla som vill vara anonym uppger nu till CNN att ingenting tyder på att Trump har avlyssnats.

– Det finns inga tveksamheter i den här frågan. Presidentens tidigare uttalande, och hans tweets sedan dess och fram till i dag, har ingen faktagrund , säger den demokratiske utskottsledamoten Adam Schiff till CNN.

Fått kritik

Det var för drygt två veckor sen som president Donald Trump hävdade på twitter att Obama hade avlyssnat hans telefon i Trump Tower. Sedan dess har röster höjts från flera håll om att Trump ska lägga fram bevis på sina anklagelser.

På frågan från CNN om dokumenten skulle avslöja Trumps anklagelser svarade underrättelseutskottets ordförande Devin Nunes ” jag tror inte det”.

LÄS MER: Här är Vita husets förklaring efter avlyssningsutspelet mot Obama

Justitiedepartementet har ännu inte officiellt kommenterat innehållet i rapporten, men bekräftar att man tagit emot den.

Under måndagen ska underrättelseutskottet hålla en hearing med cheferna från FBI och NSA – som man också begärt rapporter från.

Står fast vid misstankarna

Under ett pressmöte på fredagen sa Vita husets talesman Sean Spicer att Trump står fast vid uttalandet. Däremot pekade han på att Trump använt citationstecken och menade att det funnit en diskussion i medier kring ”olika aspekter om avlyssning”, att presidenten sträckt sig över ”en vidd av olika typer av avlyssning”.

LÄS MER: Avlyssning i fokus när Merkel besökte Trump

Under förbundskansler Angela Merkels besök kom ämnet åter upp då en tysk reporter frågade om Trump tror att han blivit avlyssnad av Obama-administrationen.

– Vi har åtminstone någonting gemensamt, svarade Trump och slog ut med handen mot Merkel och syftade till det faktum att förbundskanslerns telefon varit avlyssnad av amerikansk säkerhetstjänst.

”Fruktansvärt. Fick precis veta att Obama avlyssnade min telefon i Trump Tower precis innan jag vann valet. Hittade inget. Det här är McCarthyism!

och:

”Hur lågt kan President Obama sjunka när han buggar mina telefoner under den väldigt känsliga valprocessen. Detta är Nixon/Watergate. Bad (or sick) guy!”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer