Premiärminister Alexis Tsipras uppmanade i går på ett valmöte grekerna att rösta nej i söndagens folkomröstning. Foto: TT

Nu är kampanjer och valmöten förbjudna i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det slut på kampanjandet och de politiska utspelen — från och med i dag är valmöten och opinionsundersökningar förbjudna.

I morgon röstar nära tio miljoner greker om sin framtid.

Efter en intensiv vecka med kavalkader av utspel från framförallt nej-sidan är det nu stopp på de politiska utspelen. I varje fall i Grekland, inför morgondagens folkomröstning ska väljarna lämnas i fred, inga fler valmöten och inget mera kampanjande, rapporterar AP.

För att uppmuntra människor att rösta kommer det i morgon vara rabatter på tåg, bussar och inrikesflyg. Greker som bor utomlands måste åka hem till Grekland om de vill rösta.

Enligt inrikesdepartementet kommer omröstningen att kosta strax under 25 miljoner euro, cirka 235 miljoner kronor, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Fakta: Vilka är för och vilka är emot?

Koalitionsregeringen bestående av det radikala vänsterpartiet Syriza och den högerpopulistiska Oberoende greker (Anel) kampanjar för ett nej i folkomröstningen. Med sig har de också det neo-nazistiska partiet Gyllene gryning. På ja-sidan finns det konservativa oppositionspartiet Ny demokrati, socialdemokratiska Pasok och mittenpartiet Potami.

Fakta: Inte helt enkel fråga

I den grekiska folkomröstningen ska väljarna svara ja eller nej på den inte helt enkla frågan: ”Bör utkastet till det avtal som lades fram av EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden vid eurogruppens möte den 25 juni, bestående av två delar som tillsammans utgör deras förslag, accepteras?” Det första dokumentet har titeln ”Reformer för slutförande av det pågående programmet och vidare” och det andra ”Preliminär skuldhållbarhetsanalys”. En lång lista med långivarnas förslag, som väljarn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet