Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ekonomin, korruptionen och explosionen – hör SVT:s Mellanösternkorrespondent berätta om tre stora utmaningar för Libanon framöver. Foto: Reuters/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Inga stora förändringar i sikte

Publicerad
Analys ·

Libanon befinner sig i avgrundsdjup ekonomisk kris och behovet av reformer och förändring är akut. Men efter söndagens parlamentsval är det svårt att skönja någon ljusning för libaneserna.

Samir Abu Eid

Mellanösternkorrespondent

Den ekonomiska krisen i Libanon är den värsta i landets historia. Sedan 2019 har det gått spikrakt neråt. Numera räknar FN med att 80 procent av libaneserna är fattiga.  

Mitt i den djupa krisen skedde den förödande explosionen i Beiruts hamn som dödade över 200 personer, orsakade enorm förödelse och kastade ner landet i en än svårare depression och hopplöshet. 

Valet i Libanon i söndags var det första sedan krisen inleddes. 

Få tog chansen till skifte

Med tanke på situationen i landet kunde man kanske tro att många skulle ta chansen att försöka rösta bort den korrupta politiska eliten. 

Men tvärtom blev det ett lågt valdeltagande, 41 procent. Det är betydligt lägre än senaste parlamentsvalet för fyra år sedan då valdeltagandet var 49 procent. 

En förklaring kan vara att de flesta libaneser inte tror att valet kommer leda till förändring. 

Splittrat i parlamentet

Enligt preliminära siffror  ser det ut som att shiamuslimska Hizbollah och deras allierade förlorar majoriteten i parlamentet. Bland de kristna partierna har de som stödjer Hizbollah tappat röster, medan de som är emot Hizbollah har gått framåt. 

Oberoende kandidater från bland annat proteströrelsen 2019 får runt tio platser i parlamentet. Det är en stor skillnad jämfört med senaste valet då bara en oberoende kandidat kom in i parlamentet. 

Det libanesiska parlamentet kommer fortsätta att vara splittrat, kanske än mer än tidigare. Och det kommer göra det svårt för parlamentet att enas om nödvändiga reformer för att komma ur den paralyserande ekonomiska krisen.

Ekonomiska krisen kan eskalera

Parlamentet står inför många tuffa uppgifter. För att få viktiga lån från Internationella valutafonden IMF måste landet strukturera om banksystemet och parlamentet måste stifta nya banklagar. Men analytiker befarar att den nya konstellationen i parlamentet kan innebära att ett dödläge uppstår och att nya lagar och reformer uteblir. Då kan den avgrundsdjupa krisen förvärras ytterligare. 

Men det finns också libaneser som ser positivt på att ett antal nya ansiktet kommit in i parlamentet. Förväntningarna är inte särskilt stora men många hoppas ändå att de oberoende politikerna kanske kan enas och tillsammans försöka bekämpa korruptionen och få till förändring. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.