Svenska UD uppmanar svenskar att höra av sig till sina anhöriga. Foto: Bertil Ericson / TT

Inga uppgifter om skadade svenskar efter explosioner i Sri Lanka

Uppdaterad
Publicerad

UD har inga uppgifter om skadade svenskar efter explosionerna på Sri Lanka. Enligt resebolagen finns ett 50-tal svenska resenärer på plats – och de har ännu inte fått kontakt med alla.
– Jag hoppas att vi snart ska få kontakt med dem, säger Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving vid 15-tiden på söndagseftermiddagen.

Svenska utrikesdepartementet uppskattar att 100–200 svenskar befinner sig i Sri Lanka, både resenärer och bofasta. Sveriges ambassad i New Delhi och konsulatet i Colombo står i kontakt med lokala myndigheter.

– Vi uppmanar svenskar på plats att höra av sig till sina anhöriga, Diana Qudhaib vid UD:s presstjänst.

Kontaktas via SMS

Åtminstone ett femtiotal svenska resenärer befinner sig i Sri Lanka fördelat på de största resebolagen. Men bara ett fåtal svenskar tros ha befunnit sig på de orter där explosionerna skedde under påskdagen, enligt resebolagen. Vid 15-tiden på söndagseftermiddagen hade resebolagen ännu inte fått kontakt med alla svenska resenärer.

– Vi har fått kontakt med de flesta men vi har två bokningar som vi fortfarande försöker få tag i, säger Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving vid 15-tiden på söndagseftermiddagen.

Hon fortsätter:

– Vi informerade ganska tidigt på morgonen via SMS om vad som har hänt och att vi gärna vill komma i kontakt med dem.

”Undvik större folksamlingar”

Även Apollo och TUI har resenärer på Sri Lanka. De har däremot fått kontakt med alla.

– De är uppmanade att lyssna på personalen på plats, hotellen och lokala myndigheterna, säger Clara Larsson, pressansvarig på Apollo.

På sin sajt Sweden Abroad skriver UD att den allmänna säkerhetssituationen i landet har förbättrats avsevärt sedan inbördeskriget avslutades 2009.

”Inga större terroristattentat har ägt rum sedan dess. Ambassaden uppmanar dock fortsatt besökare att undvika större folksamlingar och inte uppehålla sig i närheten av militära anläggningar och posteringar.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Sri Lanka

Mer i ämnet