Sedan Mansur Omari kom ut ur fängelset har han arbetat för att människor som fängslats av den syriska regimen ska få upprättelse. Foto: Iman Tahbaz / Reuters/Marko Djurica

”Ingen rättvisa kommer att skipas i Syrien – det måste ske här”

Uppdaterad
Publicerad

Han lämnade fängelset iklädd en skjorta där han skrivit sina döda vänners namn i blod. Sex år senare försöker Mansur Omari få europeiska länder som Sverige att skipa rättvisa i Syrien.

2012 satt Mansur Omari med förbundna ögon i en cell utanför Syriens huvudstad Damaskus. För att fördriva tiden och försöka stänga ute skriken från människor som torterades i korridoren utanför pratade han och de andra fångarna ofta om vad de skulle göra om de kom ut.

– Några ville ha hämnd, säger Mansur Omari. De sa: Om jag kommer ut ska jag döda dem. Andra hade hopp om att de ansvariga en dag skulle ställas inför rätta.

Kräver upprättelse

Mansur Omari dokumenterade politiska fångar, men blev snabbt själv en av dem. Sedan han kom ut ur fängelset har han arbetat för att de tusentals människor som fängslats av den syriska regimen ska få upprättelse.

– I länder som Sydafrika, Chile, Argentina och Rwanda har krigsbrottslingar ställts inför rätta. Men där förlorade förövarna. I Syrien sitter den största förövaren kvar vid makten. Ingen rättvisa kommer att skipas i Syrien. Därför måste det ske här, i Europa, säger Mansur Omari.

Rättvisa från Europa

Över hela Europa försöker syrier få europeiska domstolar att inleda krigsbrottsutredningar, inte bara mot extremister och förövare långt ned i hierarkin utan också mot medlemmar inom den syriska regimen.

De senaste månaderna har åklagare i Tyskland och Frankrike utfärdat internationella arresteringsorder mot högt uppsatta medlemmar inom syrisk- underrättelse och säkerhetstjänst. Också svenska åklagare kan inleda utredningar även om varken offret eller förövaren befinner sig i landet och nu hoppas Mansur Omari att Sverige ska följa de andra europeiska ländernas exempel.

– I Sverige finns tusentals syrier. Många av dem har flytt på grund av Assadregimen. De förtjänar någon slags rättvisa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.