Foto: AP / TT

Analys: ”Inget annat än en politisk jordbävning”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Förlåt kraftuttrycken, men att prinsessan Ubolratana Rajakanya kandiderade till posten som premiärminister kan inte beskrivas på annat sätt än som en politisk jordbävning i Thailand. En blixt från klar himmel, en bomb, det omöjliga. Välj själv.

Niklas Sjögren

Utrikesreporter

Medlemmar av det thailändska kungahuset har alltid setts stå högt över allt och alla i det mycket hierarkiska thailändska samhället, inte minst politikerna. Några av världens hårdaste majestätslagar gör det också omöjligt att kritisera, ibland till och med diskutera, kungahuset. Samtidigt som politiker inte sällan varit vardagens spottkoppar och hatobjekt.

Kungahuset har av många setts som ädelt och rent medan politikerna beskyllts för att vara korrupta och egoistiska. När prinsessan tog sitt kungliga blod med sig över till politikernas planhalva blev hon i ett både kunglig och politiker. Spelplanen vändes plötsligt upp och ned. Hela Thailand kliade sig i huvudet. Skulle prinsessan/premiärministerkandidaten vördas eller granskas? Beundras eller kritiseras?

Kandiderade för ”fel” sida

En sak som gjorde prinsessans kandidatur än mer överraskande var att hon kandiderade för ”fel” sida. Lite grovt kan de politiska partierna i Thailand de senaste decennierna nämligen delas in i två block. På ena sidan de ”röda”, anhängare av den tidigare avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra och på andra sidan de ”gula” med historiskt stark stöd från rojalister, militären och etablissemanget.

De gula har ofta beskyllt de röda för att vara emot kungahuset. Ett mäktigt vapen i den politiska maktkampen. Prinsessan Ubolratana tog dock inte plats på den ”gula” sidan utan kandiderade istället för partiet Thai Raksa Chart, ett parti som är en utlöpare av Thaksins tidigare parti Pheu Thai.

Fråntogs titlar

Prinsessan Ubolratana fråntogs några av sina högsta titlar när hon på sjuttiotalet gifte sig med amerikanen Peter Jensen. Det gör att hon, enligt dem som tittat närmare på de thailändska lagarna, inte täcks fullt ut av majestätslagarna som förbjuder all kritik av kungahuset.

Nu är hon dock frånskild, tillbaka i Thailand sedan 20 år och ”en gång kunglig, alltid kunglig” i thailändarnas ögon. Att tävla mot någon i kungahuset ses av många som helt otänkbart. Förbjudet. Oförsvarligt. Det vet så klart de andra kandidaterna, inklusive huvudmotståndaren juntaledaren Prayut.

En sak som talade till Prayuts fördel är att Thailands kung, prinsessan Ubolratanas yngre bror, Maha Vajiralongkorn under fredagen gick ut och sa att prinsessans kandidatur var opassande och i strid med landets konstitution.

Företrädare för Thai Raksa Chart-partiet var också snabba med att hörsamma kungens uppmaning.

”Partiet uppfyller den kungliga befallningen med lojalitet till kungen och alla medlemmar i kungafamiljen”, skrev partiet i ett pressmeddelande.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.