Foto: TT/SVT

Inget genombrott – kriget fortsätter i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

När Ukrainas president Petro Porosjenko och hans ryske kollega Vladimir Putin skildes åt natten till i dag efter sitt första riktiga möte sedan Ryssland ockuperade Krim och kriget i östra Ukraina startade så hade de inte egentligen kommit fram till någonting.

Porosjenko sa att de två var överens om att de skulle ”förbereda” en ”färdplan för fred”, men Putin menade att frågor om eldupphör i östra Ukraina var en fråga uteslutande för Ukraina. Underförstått att Ryssland inte har något med kriget där att göra.

Att ryska soldater för ett par dagar sedan tillfångatogs på ukrainsk mark – något som Ukraina, NATO och andra anser bevisa Rysslands ledande roll i kriget – det viftade Putin bort som irrelevant. Soldaterna har enligt Ryssland bara kört fel, och råkat hamna i Ukraina.

Putin talar om fred

Vad Ryssland kan göra är att skapa förutsättningar för att de krigförande parterna ska kunna förhandla med varandra i en atmosfär av tillit. Och, sa Putin enligt nyhetsbyrån Reuters; ”konflikten kan inte lösas genom att det militära våldet trappas upp utan att man tar hänsyn till sydöstra Ukrainas vitala intressen, och utan en fredlig dialog med dess representanter”.

Ukraina menar å sin sida att konflikten inte kan lösas utan att de ryskstödda separatisterna lämnar tillbaka de områden de med våld har tagit kontroll över, och utan att gränsen mellan Ukraina och Ryssland stängs för fortsatta leveranser av krigsmateriel och transporter av soldater. Positionerna är med andra ord lika låsta i dag som de var i går.

På marken verkar kriget snarast tillta. Förutom de strider runt separatisternas viktigaste fästen – Luhansk, helt nära ryska gränsen och storstaden Donetsk – ser det nu ut som att separatisterna försöker öppna en tredje front allra längst i sydost. Enligt Ukraina är det militärfordon och soldater som har kommit in i Ukraina från Ryssland som har anfallit där.

Kan bli ”frusen konflikt”

Den medvind som Ukrainas militär hade i striderna fram till i förra veckan verkar nu ha vänt. Kanske är de ukrainska soldaterna för få och för trötta, kanske deras utrustning inte räcker till. Och enligt både Ukraina, NATO och oberoende nyhetsrapporter är inflödet av vapen från Ryssland stort. Dessutom, också enligt Ukraina och NATO, pågår kraftig artilleribeskjutning mot mål i Ukraina från ryskt territorium. Ryssland förnekar all inblandning.

Inte mycket tyder på att en fredlig lösning är möjlig. Och den militära seger Ukraina för en vecka sedan trodde sig ha inom räckhåll verkar idag avlägsen.

I värsta fall kan det hela sluta i en så kallad ”frusen konflikt” där Ukraina i decennier framöver förblir delat i en del kontrollerad av regeringen och en annan del där separatister med Ryssland i ryggen skapar en sorts stat som just ingen utom Ryssland accepterar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krimkonflikten

Mer i ämnet