Sverige har inget vapenembargo mot Turkiet men inga vapen har exporterats sedan 2019. Foto: Johan Nilsson/TT

Inget officiellt vapenembargo mot Turkiet – men inga tillstånd sedan 2019

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2019 har Sverige inte exporterat några vapen till Turkiet. Nu kräver Turkiet att Sverige lyfter sitt vapenembargo för att säga ja till ett svenskt medlemskap i Nato.

Men enligt tillståndsmyndigheten ISP finns inget embargo.

– Om det kommer in förfrågningar prövar vi dem utifrån fall till fall, säger Karl Evertsson, chef på ISP.

Sverige har tidigare drivit frågan om ett vapenembargo mot Turkiet på EU-nivå efter Turkiets militära offensiv i norra Syrien.

– Från svensk sida är det oerhört viktigt att vi inte bara har ett fördömande, utan också att vi på något sätt visar att vi är beredda att sätta handling bakom orden, sa utrikesminister Ann Linde inför ett möte med EU:s utrikesministrar i oktober 2019.

Sverige och Nato

Något officiellt embargo finns inte. Justitiedepartementet skriver i ett sms till SVT: ”Regeringen tar inga beslut om vapenexport, det gör ISP. Varje ärende hanteras individuellt.”

– Varken nu eller tidigare har det förelegat något vapenembargo mot Turkiet, om det kommer in förfrågningar prövar vi dem utifrån fall till fall, säger ISP-chefen Karl Evertsson.

Tre avslag 2019

Sveriges Radio har tidigare rapporterat att ISP avslog tre ansökningar från företag som ville sälja vapen till Turkiet 2019. Sedan dess har inga vapen sålts.

– Antalet förfrågningar om export till Turkiet har varit ytterst begränsat under de senaste åren. Det kan också vara bra att komma ihåg att det är den svenska försvarsindustrin som söker tillstånd om man vill exportera. Det krävs att det finns ett intresse från den svensk försvarsindustrin.

I en intervju med Expressen säger Karl Evertsson att ett ”svenskt Natomedlemskap är bland aspekter som kan påverka en prövning”. Till SVT säger han att ISP förhåller sig till samma regelverk som de gjorde för ett halvår sedan.

– Vad ett Nato-medlemskap kan få för konsekvenser i stort och exportkontrollen är en politisk fråga som regeringen får titta på.

Han säger också att förutsättningar kan förändras över tid.

– Regelverket är uppbyggt så. Om det sker förändringar i Sveriges försvars- och utrikespolitiska intressen kan prövningen landa i ett annat utfall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om det påstådda svenska vapenembargot mot Turkiet Foto: SVT/TT

ISP och vapenexport till Turkiet

Enligt Inspektionen för strategiska produkter, ISP, har inga nya exportaffärer till Turkiet godkänts sedan april 2017.

2019 meddelade ISP att de för närvarande inte handlägger några ansökningar om utförsel av krigsmateriel till Turkiet”.

Den 15 oktober 2019 återkallade ISP samtliga gällande utförseltillstånd rörande försäljning av krigsmateriel till Turkiet.

Under 2019 beviljade ISP inga utförseltillstånd rörande krigsmateriel till Turkiet.

Källa: IPS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet