Fler injiceras med droger på krogen i Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälningar gällande personer som blivit drogade har ökat i Storbritannien under hösten. 170 000 personer har skrivit under namninsamlingen som jämförts med en nattlivets metoo-rörelse.

– Det handlar om spetsade drinkar men även fall där man fått en spruta i sig, ofta i ett trångt läge på en nattklubb, injicerat med en drog, säger SVT:s reporter Petter Larsson i Morgonstudion.

Under september och oktober har det inkommit över 220 anmälningar i Storbritannien gällande personer som blivit ofrivilligt drogade på krogen. En tydlig ökning jämfört med bara för några år sedan. Offren är största utsträckning kvinnor och händelserna är ofta relaterade till studentmiljöer. I de flesta fall har offren fått sina drinkar spetsade men även injektioner med sprutor har förekommit.

– I 24 av de här fallen har man fått en spruta i sig, ofta i ett trångt läge på en nattklubb, injicerat med en drog och sen har man tappat minnet, säger SVT:s reporter i London, Petter Larsson, i Morgonstudion.

Bojkott av nattklubbar

Vittnesmålen i brittisk media har den senaste veckan varit många och på sociala medier har drygt 60 universitet gått med i kampanjen ”Girls night in”. Initiativet uppmanar till bojkott av nattklubbar och barer under onsdag kväll med kravet att problemet nu ska tas på större allvar. Hittills har 170 000 personer skrivit under namninsamlingen som jämförts med en nattlivets metoo-rörelse.

– Man vill att det ska finnas lock som man kan sätta på glasen, att det ska bli bättre övervakning och finnas trygga zoner i krogmiljöer för den som känner sig osäker på om man fått i sig något, säger Petter Larsson.

Brittisk polis och universitet kartlägger händelserna för att se om det finns ett samband mellan fallen. 15 av de 24 injektionsfallen har skett i staden Nottingham och i fredags kunde två misstänkta män gripas i staden efter tips från allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.