Foto: TT

Federal domare stoppar Trumps beslut

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har över hundra personer tagits i förvar när de försökt ta sig in i USA. I går kväll upphävde en federal domare tillfälligt Donald Trumps beslut – som nekar medborgare i sju länder från Afrika och Mellanöstern inresa. Men nu uppger departementet för inrikes säkerhet att presidentens generella direktiv står fast.

En amerikansk federal domare i Brooklyn, New York, beslutade på lördagen att låta människor som landat i USA med giltigt visum att tillfälligt stanna i landet.

Det stoppade deportationen av dussintals resenärer och flyktingar från Iran, Irak, Jemen, Syrien, Sudan, Libyen och Somalia, efter Trumps beslut om medborgare från de sju länderna inte får resa in i landet på 120 dagar, skriver Reuters.

Stoppar inte Trumps direktiv

Tidigt på söndagen meddelade USA:s departement för inrikes säkerhet att man kommer att rätta sig efter domarens beslut, skriver BBC, men menade samtidigt att det inte kommer att stoppa Vita huset från att övergripande genomföra Trumps direktiv. Enligt departementet påverkar domstolsbeslutet en relativt liten andel av resenärer som fått problem när de återvänt till USA, skriver AP.

”President Trumps exekutiva order står fast – förbud mot resor kommer att fortsätta vara förbud mot resor, och den amerikanska regeringen bibehåller sin rätt att när som helst dra tillbaka visum om det är nödvändigt för nationell säkerhet eller allmänhetens säkerhet”, står det i Department of Homeland Securitys uttalande.

Vita husets rådgivare Stephen Miller säger att det inte finns något i domarens order som ”på något sätt hämmar eller hindrar genomförandet av presidentens exekutiva order som helt och fullt står fast med fullständig effekt”.

Tagits i förvar

Enligt USA:s departement för inrikes säkerhet har hittills sammanlagt 375 resenärer berörts av Trumps dekret, en del av dessa var transitpassagerare. Dessutom har 173 människor stoppats av flygbolag, på flera platser i världen, från att kliva på plan till USA. Enligt USA:s tull- och gränsmyndighet hade fler än 170 människor nekats inträde fram till lördagskvällen, lokal tid, skriver TT.

Enligt Reuters säger en tjänsteman inom departementet för inrikes säkerhet att 109 personer har tagits i förvar när de försökt komma in i landet.

Demonstrationer på flygplatser

Samtidigt kan det bli rättsliga följder av ordern utförd av Trump, eftersom han stäms av privatpersoner och amerikanska människorättsorganisationer för de nya reglerna.

På ett flertal flygplatser har det genomförts demonstrationer mot president Trumps order. Trump framhåller att ordern inte är ett förbud mot muslimer. En högt uppsatt chef vid departementet för inrikes säkerhet säger till Reuters att han inte har sett några papper på beslutet från den federala domaren, men att beslutet kommer att tillämpas om det fattas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet