Inrikesministern: Terroristen lyckades lura systemet

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen öppnade en ensam gärningsman eld och dödade fyra personer och skadade 23 i ett terrordåd nära en synagoga i Wien.

Nu säger Österrikes inrikesminister Karl Nehammer att den 20-årige gärningsmannen lyckats lura myndigheterna att tro att han avradikaliserats efter sitt försök att ansluta till terrorsekten IS.

– Faktum är att terroristen lyckades lura det juridiska systemet och människorna i det och fick igenom en tidigare frisläppning, säger han under en presskonferens.

Gärningsmannen Kujtim Fejzulai, en 20-åring född i Österrike som även hade medborgarskap i Nordmakedonien, sköts ihjäl av polis nio minuter efter att han inlett sin attack i Österrikes huvudstad Wien, skriver The Guardian.

Han var beväpnad med automatvapen och ett fejkat bombbälte.

Dödade fyra

Fejzulai dödade fyra människor och skadade 23 i terrorattacken, bland dem en polis som vaktade synagogan där attacken inträffade.

Dödsoffren är ”en äldre man, en äldre kvinna, en ung man som passerade förbi och en servitris”, enligt Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz.

Försökte ansluta till IS

Gärningsmannen ska tidigare ha uttryckt sympati för Islamiska staten, IS, och lämnade landet för att ansluta till terrorgruppen 2018. Men han stoppades av turkiska myndigheter och skickades tillbaka till Österrike, där han greps av polis och dömdes till 22 månaders fängelse, skriver The Guardian.

Bland annat tvingades han delta i ett program för avradikalisering. Efter avtjänat straff fortsatte han dock i hemlighet att sympatisera med IS och våldsbejakande islamism.

”Lyckades lura systemet”

På en presskonferens bekräftar Österrikes inrikesminister Karl Nehammer uppgifterna.

– Alla har säkerligen arbetat efter bästa förmåga. Men faktum är att terroristen lyckades lura det juridiska systemets program för avradikalisering, han lurade människorna i det och fick en tidigarelagd frisläppning genom det. Därför kom det inga varningstecken om hans radikalisering, säger inrikesministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.