En ambulans med sirenerna på lämnar räddningsplatsen. Foto: Soe Zeya Tun/TT

Oklart hur många operationer som krävs för att få ut pojkarna

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsarbetet i Tham Luang-grottorna i Thailand återupptogs under måndagen. Under dagen räddades ytterligare fyra pojkar ur grottan. Fyra pojkar och lagets tränare är kvar i grottan när räddningsaktionen avbröts för dagen.

Dykare har på måndagen fortsatt söndagens räddningsinsats. Sammanlagt har nu åtta pojkar räddats ur grottan sedan i söndags, det bekräftar BBC. Under måndagen hämtades alltså ytterligare fyra pojkar ut.

Under måndagseftermiddagen, svensk tid, avbröts räddningsinsatsen för dagen. I nuläget befinner sig fortfarande fyra pojkar och lagets tränare i grottan, skriver CNN.

Pojkar fast i grotta i Thailand

Enligt källor till SVT:s utsände Niklas Sjögren, på plats vid grottkomplexet, ska de svagaste pojkarna ha räddats först.

Regn hotar räddningsarbetet 

Räddningsinsatsen är inne på sin åttonde dag och dåligt väder som befaras dra in över området riskerar att översvämma grottorna. Det skulle försvåra arbetet att få ut de kvarvarande fyra pojkarna och deras fotbollstränare.

Men fortsatta regn riskerar att översvämma grottorna och hotar räddningsinsatsen.

– Det regnade kraftigt här i går kväll och det gör att man kanske måste skynda på här. Risken för högre vattennivåer inne i grottan är den här räddningsinsatsens värsta fiende, säger Niklas Sjögren.

Samma dykare ska in igen

De som är kvar, barn mellan 11-16 år och deras tränare, har suttit fast i grottan sedan 23 juni. De befinner sig fyra kilometer in i grottan.

– Det är samma dykare som simmade in i går som kommer att simma in igen i dag, av det skälet att de känner till den här terrängen. Det är kolsvart därinne och har man varit inne där några gånger så har man ett starkt försprång, säger Niklas Sjögren.

Fem personer kvar

Uppgifter kom under måndagseftermiddagen om att de resterande fem personerna som är kvar i grottan, kanske inte kommer att hämtas under en, men flera operationer, enligt Reuters.

Räddningsarbetet kommer att återupptas inom ett dygn enligt räddningsledaren Narongsak Osottanakorn, som sa att ”hälsan hos de fem personerna kvar i grottan fortfarande är god”, skriver Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pojkar fast i grotta i Thailand

Mer i ämnet