Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi hoppas att räddningsarbetare inte slutar kämpa så att vi fortfarande kan leva på hoppet. Tack”, skriver de instängda gruvarbetarna i meddelandet. Foto: AP / CCTV

Instängda gruvarbetare skickar livstecken – efter en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsarbetare har fått livstecken från de gruvarbetare som för över en vecka sedan blev instängda efter en explosion i en guldgruva i den kinesiska Shandongprovinsen.
– Sluta inte kämpa så att vi kan leva på hoppet, skriver gruvarbetarna i brevet från underjorden.

Efter att ha hört ”knackande ljud” borrade räddningsarbetare upp ett litet hål till den plats där de instängda befinner sig, och genom detta har gruvarbetarna fått ut en papperslapp. Tolv av de 22 instängda uppges leva, men flera ska behöva akut hjälp.

”Vi är i akut behov av medicin, smärtstillande medel, medicinsk tejp och antiinflammatoriska medel, och tre personer har högt blodtryck”, skriver de i meddelandet som fortsätter: ”Vi hoppas att räddningsarbetare inte slutar kämpa så att vi fortfarande kan leva på hoppet. Tack”.

Detonationen som orsakade raset förstörde kommunikationsanordningarna och myndigheterna har tidigare inte kunnat få kontakt med de instängda arbetarna.

Gruvolyckor förekommer ofta i Kina, bland annat på grund av bristande efterlevnad av arbetsmiljöregler. I december dog 23 gruvarbetare efter att ha blivit instängda i en gruva i Chongqing, och några månader tidigare dog 16 i kolmonoxidförgiftning i en annan gruva i samma stad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer