Foto: TT/SVT

Folkrättsexpert: ”Inte bara en juridisk rättegång”

Uppdaterad
Publicerad

Radovan Karadzic dömdes i dag för folkmord av FN:s krigsbrottstribunal, men det har varit en rättegång som handlar om mer än juridik, det handlar också om hela berättelsen kring kriget i Jugoslavien på 1990-talet.

FN:s krigsbrottstribunal för det forna Jugoslavien (ICTY) dömde i dag den före detta bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic till 40 års fängelse för folkmordet i Srebrenica. Enligt folkrättsexperten Mark Klamberg har detta varit en rättegång som handlar om mer än skuldbördan.

– Det här är inte bara en juridisk rättegång där skulden ska fastställas, detta är något större där respektive land och dess befolkningar har olika berättelser om vad som hände under kriget. Karadzic säger att det inte bara är han som är åtalad, utan han måste försvara sitt folk, säger Mark Klamberg, universitetslektor och decent i folkrätt vid Stockholms universitet till SVT Nyheter.

Plattform för politik

Enligt Klamberg har Karadzic försökt göra rättegången till en plattform för politiska utspel. Och just det stora symbolvärdet gör att utslaget antagligen kommer tas emot på helt olika sätt av de olika länderna och folkgrupperna på Balkan.

– Det kommer säkert finnas olika syn på det här utslaget, men jag tyckte tribunalen förklarade hur de kommit fram till sitt beslut väl, säger Mark Klamberg.

Karadzic dömdes för 10 av de 11 åtalspunkterna. Han frikändes för åtalet kring folkmord i sju bosniska regioner.

– Att han inte blev dömd för folkmord på även den andra punkten var inte helt oväntat. Men han blev dömd för bland annat brott mot mänskligheten, vilket ju också är ett allvarligt brott, säger Klamberg till SVT Nyheter.

Kommer troligen överklagas

Dagen i domstolen är över. Men frågan kring Karadzic ansvar och skulden för det massmord på över 8.000 bosniska pojkar och män i Srebrenica 1995 är inte helt över.

– Det kommer med stor säkerhet att överklagas både av Karadzic och åklagaren. Och en sådan process skulle kunna ta ungefär två-tre år, tror Klamberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer