Bilder i rapporten från tillsynsmyndigheten för amerikanska Department of Homeland Security visar bland annat personer som hålls i mycket trånga utrymmen. Foto: Andrew Harnik / AP Photo / TT

USA:s förvar av migranter kritiseras i ny rapport

Publicerad

Migranterna som hålls i förvar vid USA:s södra gräns lever i farlig trångboddhet och under mycket dåliga förhållanden. Det skriver tillsynsmyndigheten för amerikanska Department of Homeland Security i en ny rapport.

Rapportförfattarna genomförde en rad oannonserade besök på flera förvar vid gränsen. Vid ett av besöken ska 8 000 migranter hållits i förvar, varav 3 400 hade varit där längre än de 72 timmar som tillåts. 1 500 av dem ska ha varit där i över tio dagar.

”Vi observerade allvarlig trångboddhet och långvarigt kvarhållande av ensamma barn, familjer och vuxna, något som kräver omedelbara åtgärder”, skriver de i rapporten.

Demokratiska politiker besöker förvaren

Enligt Reuters besökte den demokratiska kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez nyligen ett av de mest kritiserade förvaren i Clint i Texas, och hon vittnar ”skrämmande” levnadsvillkor för migranterna.

”Jag tvingade mig in i en cell med kvinnor och började prata med dem, en beskrev bemötandet från officerarna som psykologisk krigsföring”, skriver hon på Twitter.

Anläggningen i Clint blev omskriven, bland annat i The New York Times, efter att ett antal jurister besökt stationen. Situationen för barnen i förvar beskrevs som mardrömslik.

Flera andra demokratiska politiker har besökt olika förvar. Kongressledamoten Joseph Kennedy beskrev hur vakterna försökte begränsa vad besökarna fick se, ta deras telefoner och hindra dem från att fotografera, skriver The Independent.

Migrationen blir valfråga

Några av aspiranterna till att få bli Demokraternas kandidat till presidentposten har besökt ett av förvaren i Florida. Frågan kan komma att bli politiskt het i USA under 2020.

– Demokraterna kommer att vilja göra migrationsfrågan till en valfråga, något de brukar vilja undvika, säger SVT Nyheters utsände USA-reporter Fouad Youcefi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.