Meng Hongwei Foto: Wong Maye-E/TT

Detta har hänt: Interpolchef försvunnen i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Meng Hongwei, tidigare Kinas biträdande minister för allmän säkerhet, och chef för den internationella polisorganisationen Interpol sedan 2016, åkte hemifrån i slutet av september för ett besök till Kina. Han har varit borta sedan dess.

Detta har hänt.

  • Interpolchefen Meng Hongwei lämnar franska Lyon, där Interpol har sitt högkvarter, den 25 september för en resa till hemlandet Kina, enligt franska polisuppgifter.  
  • När hans fru inte kan nå honom kontaktar hon fransk polis och anmäler maken försvunnen. Det sista sms:et hon får från honom är en kniv-emoji. Interpol kommenterar inte uppgifterna utförligare.  
  • Den Hongkong-baserade tidningen South China Morning Post rapporterar att chefen, som är kinesisk medborgare och dessutom biträdande minister för offentlig säkerhet i Kina, är föremål för en brottsutredning i hemlandet. Han ”fördes bort” för förhör ”så fort han landade i Kina”, enligt tidningens källa.  
  • Interpol vill att Kina klargör vad som har hänt med Meng Hongwei. ”Interpols generalsekretariat ser fram emot ett officiellt svar från Kinas myndigheter för att bemöta oron över ordförandens välbefinnande”, skriver generalsekreteraren Jürgen Stock på den internationella polisorganisationens hemsida.  
  • Interpol säger att Frankrike har tagit emot en avskedsansökan från Meng Hongwei.  
  • Kinas antikorruptionsbyrå meddelar att Meng Hongwei misstänks för mutbrott.  
  • Meng Hongweis hustru Grace Meng säger till BBC att hon inte är säker på att maken är vid liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.