Guvernör Greg Abbott kramar om en kvinna vid ljusvakan. Foto: AP/TT

Invånarna i Texas i chock

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 100 personer har samlats för en ljusvaka i närheten av den kyrka i Sutherlands Springs, USA, där en gärningsman tidigare sköt ihjäl 26 personer.

Det yngsta dödsoffret var fem år och masskjutningen den värsta i delstaten Texas moderna historia. Dådet har chockat orten, som har runt 700 invånare.

Mike Gonzales, som inte var närvarande i kyrkan men som bor i närheten, säger att kyrkobesökarna var ”underbara människor”.

Masskjutning i kyrka i Texas
Två kvinnor tänder ljus för offren i skjutningen. Foto: TT

– Vi kommer hit för att be för dem och visa att även nu i den mörkaste stunden finns det hopp och ljus, säger han till AP.

”Anar det värsta”

AP har pratat med flera personer som har släktingar och vänner som kan ha befunnit sig i kyrkan. Regina Rodriquez säger att hennes pappa brukar gå i kyrkan varje söndag och att hon inte kunnat få tag på honom.

– Jag anar det värsta, säger hon.

Nick Uhlig brukar gå till kyrkan varje söndag, men inte den här söndagen. Hans kusiner ska ha varit på plats och han har av andra släktingar fått höra att en av dem, en gravid kvinna, saknas.

– Vi begravde vår farfar här i torsdags. Det här är den enda kyrka vi har, säger han.

Sexårig pojke skadad

Bland dem som skadats finns en sexårig pojke som nu opereras efter att ha skjutits fyra gånger, berättar hans släkting för CBS News. En tvååring skottskadades också, rapporterar The Dallas Morning News.

Carrie Matula (till vänster) jobbar på bensinstationen mittemot kyrkan och hörde skottlossningen. Foto: AP/TT

Det äldsta dödsoffret var 72 år. Alla känner alla i det lilla samhället, berättar invånarna.

-Det här är fruktansvärt för vår lilla stad. Alla kommer att drabbas och alla kommer att känna någon som drabbats, berättar Alena Berlanga.

”Lång sorgeprocess”

Bland dem som deltog i ljusvakan finns Texas guvernör Greg Abbott, som tidigare sagt att ”det kommer att bli en lång sorgeprocess”.

– Det är så många familjer som har förlorat familjemedlemmar. Pappor, mammor, söner och döttrar, sade Abbot på den pressträff som polisen höll efter dådet.

– Tragedin förvärras såklart av det faktum att det hände i en kyrka, en plats för andakt, där de här oskyldiga människorna sköts. Vi sörjer förlusten och stöttar deras familjemedlemmar.

Kyrkans pastor och hans hustru befann sig på annan ort, men parets 14-åriga dotter är en av dem som dödats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Masskjutning i kyrka i Texas

Mer i ämnet