Invasionen av Ukraina – dag 7

Uppdaterad
Publicerad

De ryska invasionsstyrkorna sätter hård press på flera städer. Bombningar och markstrider pågår på flera håll.

Samtidigt öppnar både Ryssland och Ukraina för fortsatta samtal.

Ryska fallskärmsjägare landade i Ukrainas nästa största stad Charkiv under natten. Intensiva markstrider har pågått där mot den ukrainska armén och på onsdagsmorgonen träffade en rysk raket en polisbyggnad och ett universitet i staden.

Staden Cherson i södra Ukraina uppges ha fallit, enligt stadens borgmästare. Ryska styrkor ska ha tagit kontroll över staden.

Kriget i Ukraina

Stora ryska styrkor uppges också närma sig huvudstaden Kiev.

2 000 civila uppges ha dödats

Över 2 000 civila har dött i Ukraina under de senaste sju dagarna, uppger Ukrainas räddningstjänst.

Hamnstaden Mariupol har omringats av ryska styrkor, enligt stadens borgmästare. Minst 100 personer uppges ha dött i det ryska angreppet mot staden och det ska ha varit omöjligt för skadade att lämna staden.

”Hårda strider och beskjutningar fortsätter i flera städer i Ukraina, med allt fler offer och humanitära konsekvenser,” skriver FN:s samordningsorgan OCHA i en lägesuppdatering.

Motstridiga uppgifter har också kommit kring de ryska militära förlusterna. Enligt Ryssland har nära 500 soldater stupat, medan Ukraina hävdar att det rör sig om närmare 6 000.

Samtal återupptas

Både Ryssland och Ukraina har uppgett att de är beredda att återuppta samtalen som hållits vid Ukrainas gräns mot Belarus. Hittills har samtalen inte lett till något eldupphör och representanter för Ukraina har uppgett att Ryssland ställt samma krav i förhandlingarna som man framfört innan invasionen.

Enligt planen ska samtalen återupptas på torsdagen.

Begär skydd av kärnkraftverk

Kärnkraftverket i Zaporizhzhia har omringats av rysk militär, men är alltjämt under ukrainsk kontroll. Ukraina har begärt hjälp från atomenergiorganet IAEA för att skydda landets kärnkraftverk.

Man vill även att det nedlagda kärnkraftverket Tjernobyl skyddas.

Explosion vid järnvägsstation i Kiev

En kraftig explosion hördes i centrala Kiev under onsdagskvällen.

Enligt Anton Herashchenko, rådgivare vid det Ukrainska inrikesdepartementet, orsakades explosionen av vrakdelar från en nedskjuten rysk robot, inte av en direkt attack.

De fallande vrakdelarna ska ha träffat en värmeledning vilket orsakade explosionen, skriver Reuters.

Explosionen inträffade nära Kievs centrala järnvägsstation, där tusentals personer uppges befinna sig, enligt landets statliga järnvägsbolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet