Irakiska Kurdistan president Massud Barzani har meddelat att det blev ett ja till politiskt oberoende i folkomröstningen. Foto: TT

Storseger för ja-sidan i kurdiskt självständighetsval

Uppdaterad
Publicerad

Ja-sidan i folkomröstningen om självständighet i irakiska Kurdistan fick drygt 92 procent av rösterna, enligt den kurdiska valkommissionen, skriver Reuters.

Massud Barzani, regional president i irakiska Kurdistan, deklarerade redan under tisdagen att det blev ett ja till politiskt oberoende i folkomröstningen. Barzani uppmanade i talet Iraks premiärminister att inte stänga dörren för dialog om kurdernas framtid.

Gannländerna rustar

Beslutet att rösta om självständighet har mötts av omfattande kritik från i princip alla världens hörn. Många, däribland FN och USA, menar att folkomröstningen och dess konsekvenser riskerar att destabilisera situationen i Irak – och i hela regionen.

Kurdernas självständighetskamp

Under onsdagen kom uppgifter om att Bagdad sänt en delegation med militärledare till grannlandet Iran, som mobiliserar vid gränsen mot irakiska Kurdistan. Även Turkiets president har hotat med repressalier om kurderna bryter sig loss från Bagdad.

Valdeltagandet i måndagens folkomröstning var 72 procent. 3,3 miljoner av närmare 4,6 miljoner röstberättigade valde att ta chansen och tycka till om framtiden, enligt valkommissionen i irakiska Kurdistan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kurdernas självständighetskamp

Mer i ämnet