Foto: TT

Irak utropar seger i Mosul

Uppdaterad
Publicerad

IS har drivits ut ur staden Mosul av irakiska regeringsstyrkor, uppger premiärminister Haider al-Abadi i ett uttalande från hans stab.

– Det här är en viktig delseger, men vad det betyder för politiskt och för den irakiska befolkningen är en svårare fråga, säger Robert Egnell, professor vid Försvarshögskolan.

Statlig irakiskt tv rapporterade senast i går att irakiska regeringsarmén nu står ”bara några meter” från att slutgiltigt besegra terrorgruppen Islamiska staten (IS) i Mosul.

Regeringssidan väntas utropa seger inom några timmar, hette det.

Slaget om Mosul 2016-2017

LÄS MER: Irak väntas utropa seger i Mosul

”Överbefälhavaren (premiärministern) Haider al-Abadi har anlänt till den befriade staden Mosul och gratulerat de hjältemodiga krigarna och det irakiska folket till den stora segern”, står det i uttalandet.

Gamla stan, där Islamiska staten (IS) hållit ut längst, ligger precis väster om floden. Regeringsarmens elitstyrkor började tidigare i dag att hissa nationsflaggan på Tigris strand i stadskärnan, enligt tv-kanalen al-Iraqiyya.

Det finns dock fortfarande en del IS-styrkor kvar på andra håll i Irak, som i staden Hawija.

-Där kommer IS förmodligen hålla sig kvar. Där har de fortfarande några tusen personer, i en medelstor stad, säger Per Jönsson, Mellanösternanalytikern på Utrikespolitiska institutet.

Terrororganisationen IS har drivits ur staden enligt premiärminister Haider al-Abadi. Här anländer han i Mosul. Foto: AP

Strider i nio månader

De senaste dagarna har det, i takt med arméns framryckning gränd för gränd, förekommit bilder av firande soldater, somliga med IS svartvita flagga som krigsbyte i staden Mosul.

Robert Egnell, professor vid försvarshögskolan menar att detta är väldigt positiva nyheter.

– Det är en enorm prestigeförlust för IS och visar att det inte finns några tvivel om att  IS rent militärt är på upphällningen, säger han.

Striderna för att återta storstaden Mosul, som IS intog 2014, har pågått i ungefär nio månader. Kriget har liksom tre år under IS-styre inneburit stora påfrestningar för Mosuls befolkning.

Robert Egnell förklarar att det hade gått fortare att bomba från luften, men då hade striderna fått ett helt annat utfall.

– Att strida så fort som möjligt är inte alltid det bästa. Det är bättre att går från hus till hus och rensa kvarter till kvarter. Det tar längre tid, men flyganfall får helt andra konsekvenser för de civila, säger han.

Regeringssidans seger står för dörren, men även tiden efteråt kommer att vara full av utmaningar, redan om man ser till klyftorna inom den arabiska befolkningen.

LÄS MER: Attack mot IS-fäste i Mosul har börjat

Bitterhet mellan grupper

Bitterheten har snarast djupnat mellan arabiska shiiter, Iraks största folkgrupp, och sunnimuslimerna, som av många betraktas med misstänksamhet både därför att de gynnades under Saddam Husseins styre och därför att de setts som potentiella femtekolonnare benägna att samarbeta med IS, som är en sunniextremistisk rörelse.

Till det kommer att kurderna, som har självstyre i norra Irak, planerar att hålla en folkomröstning i september om självständighet.

Robert Egnell menar att det är viktigt att se till varför IS ens existerar och varför de kan rekrytera i de här regionerna.

– Det fokuseras på att militärt besegra IS, men vi måste titta på varför IS finns och vad det finns för skäl till radikalisering i de här områdena, säger han.

Nya terrororganisationer

Däremot kan de militära framstegen förhindra att de lyckas rekrytera ytterligare från andra länder.

– Det här bakslaget kan göra att fler tvekar att resa till Syrien och strida i IS namn, säger Robert Egnell.

Försvarshögskolans professor varnar dock för att bakslaget för IS, kan leda till att nya terrororganisationer kan slå rot.

– Det har vi kunnat se när det gäller exempelvis al-Qaida, då IS kunde startas i bakvattnet av dem, säger han.

Ett sätt att motverka detta är en god hantering av de IS-krigare som finns kvar i Mosul för att förhindra en situation där öga för öga gäller menar Robert Egnell.  Vidare menar han att fokus nu skiftar till staden Raqqa i Syrien, IS självutnämnda huvudstad.

– Det finns en risk att IS nu går tillbaka till traditionella terrorhandlingar, eller så kommer de att slåss till sista man för att försöka behålla den islamiska staten, då väntar blodiga strider, säger Robert Egnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slaget om Mosul 2016-2017

Mer i ämnet