Irak: Vilks-hotare uppges vara död

Publicerad

Den al-Qaida-ledare som satte ett pris på Lars Vilks huvud har enligt Iraks premiärminister dödats i strid.

Det spelar ingen större roll för Vilks vidkommande, tror konstnären själv.

Abu Omar al-Baghdadi, lokal al-Qaida-ledare i Irak, var den som i september 2007 utfärdade en belöning på upp till 150.000 dollar till den som dödar Lars Vilks. al-Baghdadi lovade också 50.000 dollar till den som lyckas döda Ulf Johansson, chefredaktör för Nerikes Allehanda, för publiceringen av Vilks kontroversiella teckning av profeten Muhammed som rondellhund.

Premiärminister Nuri al-Maliki meddelade i den statliga televisionen på måndagen att al-Baghdadi och al-Qaidas högste ledare i Irak, Abu Ayub al-Masri, dödades i Thar-Thar i Saladinprovinsen, åtta mil väster om Bagdad. Det ska ha skett i lördags.

Amerikanska soldater deltog
-Attacken genomfördes av marksoldater, som omringade ett hus, men också med missiler. Även amerikanska soldater deltog, sade al-Maliki på en presskonferens enligt Reuters.

Han sade att de båda döda männen hittades innanför i ett hål i marken där de hade gömt sig. Enligt en USA-general dödades också al-Baghdadis son och en medhjälpare till al-Masri.

Premiärministern visade bilder på männen både som levande och döda. Enligt al-Maliki har al-Qaida-männens identiteter säkerställts. Han har skäl att försöka övertyga. Iraks regering har flera gånger tidigare hävdat att al-Baghdadi dödats.

Sörjer inte
Vilks minns att det fanns tvivel på att al-Baghdadi var en verklig person, men konstaterar nu att så verkar ha varit fallet.

-Det är ju inte så att man direkt sörjer den personen, säger han men tvivlar på att al-Baghdadis död spelar någon roll för hans egen del.

-Jag har blivit en kändis som vem som helst kan skjuta på om de vill. Om en försvinner kommer det tio åter.

Vilks drar också slutsatsen att en sådan som al-Baghdadi hade mest att göra på hemmaplan, att svensken inte var något prioriterat mål.

Islamiska irakiska staten, som den lokala al-Qaida-grenen kallar sig, påstod på måndagen att al-Baghdadi mår ”fint”, meddelade amerikanska Site som övervakar terrorgruppers förehavanden på nätet.

TT

*I september 2007 publicerade flera svenska tidningar konstnären Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund. För många muslimer är det en skymf att avbilda profeten, och hunden anses vara ett orent djur.

*Flera länder protesterade officiellt mot publiceringen, och al-Qaida i Irak satte ett pris på konstnärens huvud.

*Vilks har förblivit en hatsymbol för vissa. Just nu sitter två amerikanskor häktade i USA misstänkta för stämpling till mord på konstnären. De nekar till brott. En algerier, gift med en av amerikanskorna, sitter häktad på Irland för ett annat brott även om han inledningsvis greps misstänkt för medverkan i samma plan.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer