Författaren Salman Rushdie Foto: Scanpix

Fatwan mot Salman Rushdie återupptas

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Salman Rushdie har återigen ett pris på sitt huvud. Belöningen för att döda honom har höjts med 500.000 dollar.

Det skriver den religiöse ledare Hassan Senai i ett uttalande till Iranska studenternas nyhetsbyrå (ISNA). Belöningen för att döda Salman Rushdie har höjts med 500.000 dollar. Det rapporterar flera internationella medier.

Priset på Rushdies huvud är därmed uppe i 3,3 miljoner dollar (närmare 22 miljoner kronor).

–Jag lägger till ytterligare 500.000 dollar i belöning till den som dödar Salman Rushdie och den som utför detta straff får hela beloppet omedelbart, ska Hassa Senai ha skrivit enligt NBC News.

Orsaken är den anti-islamska filmen Muslimernas oskuld (The Innocence of Muslims) som väckt vrede över hela den islamska världen. Den religiösa organisationen går till attack mot Rushdie – trots att han inte har någonting med filmen att göra.

Den ursprungliga fatwan utfärdades av ayatolla Khomeini 1989 efter publiceringen av romanen Satansverserna (The Satanic Verses, 1988).

Fatwan upphörde

I slutet av 1990 bad Rushdie officiellt om ursäkt för boken och 1998 förklarade Iran att man inte längre avsåg att skada honom. Detta för att diplomatiska förbindelsena mellan Iran och Storbritannien skulle kunna återupptas.

Men en ny belöning är alltså utfärdad för den som tar Rushdie av daga. Ayatolla Senai menar att fatwan mot Rushdie är en förutsättning för att kränkningarna, såsom filmen Muslimernas oskuld, av islam ska upphöra.

–Filmen kommer inte att vara den sista förolämpningen så länge imam Khomeinis uppmaning att döda den hädiska Salman Rushdie inte utförs, ska Senai ha sagt enligt The Telegraf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer