Fyra personer avrättades på söndagen i Iran, dömda för att ha spionerat för Israels räkning. Foto: Alexander Becher, EPA/TT

Iran avrättar fyra ”spioner”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer har avrättats i Iran, dömda för att ha spionerat för Israel. Det uppger den statliga nyhetsbyrån Irna.

De fyra personerna anklagas för samröre med Israels underrättelsetjänst Mossad. Alla fyra hängdes ut med namn av Irans statliga nyhetskällor i samband med att de dömdes för några dagar sedan – och på söndagen verkställdes avrättningarna.

Ytterligare tre personer dömdes till fängelse i mellan 5 och 10 år för inblandning, uppger AP.

Irans anklagelser går ut på att de numera avrättade personerna ska ha ”stulit och förstört privat och statlig egendom” samt kidnappat och förhört personer. De påstås ha fått vapen från Mossad och betalt i form av kryptovaluta. De greps av revolutionsgardet i juni i år.

Iran har under en rad år påstått att Israel skickar hemliga agenter till Iran för att utföra sabotage och begå mord. På senare tid har anklagelserna utökats till att Israel tillsammans med Västmakterna vill se till att inbördeskrig bryter ut i Iran, rapporterar Reuters.

Den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali hålls fängslad i Iran och dömdes 2017 till döden. Han är inte en av de fyra namngivna personer som nu har avrättats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.