Statlig tv visar bilder på en flygande Khoramshahr-robot. Foto: IRIB News

Iran har genomfört nytt robottest

Uppdaterad
Publicerad

Iran har genomfört ett test med en medeldistansrobott, rapporterar AFP. Uppskjutningen kommer bara dagar efter USA:s president Donald Trumps hotfulla utfall om upprustningen.

Testet kommer efter att USA hotat att säga upp det internationella avtalet om Irans kärnenergiprogram om landet genomför provskjutningar.

Under sitt tal i FN:s generalförsamling beskrev Donald Trump landet som ett land som ”i tysthet stödjer islamistisk terrorism”. Han uttryckte att överenskommelsen som  Obama-administrationen slöt, att häva handelssanktionerna mot Iran i utbyte mot insyn i kärnenergiprogrammet, är en skamfläck och ”den sämsta och mest ensidiga transaktion som USA någonsin gjort”.

– Vi kan inte följa ett ingånget avtal om det visar sig kunna dölja en eventuell kärnvapenutveckling.

Fakta Iranavtalet

Visa

Avtalet slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet, samtidigt som detta bantas kraftigt.

Iran föbinder sig att minska kapacieten för anrikning av uran och att öppna dörrarna till sina kärnteknikanläggningar, inklusive militära, för FN-inspektörer – ett krav som satt långt inne i förhandlingarna.

Internationella atomenergiorganet (IAEA) har skrivit under en överenskommelse med Iran om en färdplan för kontroller av tidigare och pågående kärntekniska aktiviteter i landet.

FN:s vapenembargo mot Iran ska finnas kvar till 2020.

I utbyte upphävs många av de  omfattande ekonomiska sanktionerna mot Iran, från FN, EU och USA. Men sanktionerna kan återupprättas om avtalet bryts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer