Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se bilder inifrån Iran: Platser som vanligtvis är fulla av folk ligger öde – och människor håller sig inne. Foto: SVT

Iran släpper 54 000 fångar ur fängelser – ska förhindra smittspridning

Uppdaterad
Publicerad
Iran släppte idag ut 54 000 fångar för att förhindra att det nya coronaviruset sprids i landets fängelser. Samtidigt sätts landets armé in för att bekämpa smittan.

Iran är det land utanför Kina som drabbats hårdast av det nya coronaviruset.I landets huvudstad Teheran ligger gator som vanligtvis brukar vara vältrafikerade nu tomma.

Det är ont om folk på restauranger och shoppingcenter. Enligt myndigheterna har 77 personer dött av viruset, men sjukhuskällor uppger att de verkliga siffrorna är betydligt högre.

Parlamentet stängt

Bland de smittade finns flera höga politiker samt 23 medlemmar i landets parlament. Parlamentet har fått stänga tillfälligt.

I flera dagar har det kommit uppgifter om att smittan spridits till landets fängelser. Idag bekräftade den juridiske talespersonen Gholamhossein Esmaili att 54 000 fångar släppts tillfälligt för att förhindra att smittan sprids ytterligare i de överfulla fängelserna. Enligt Esmaili ska fångarna ha testats för Covid-19 före frisläppandet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stina Blomgren rapporterar från Libanon om läget i Iran. Foto: SVT

Spårats till Iran

Den brittiska hjälparbetaren Nazanin Zaghari-Radcliffe som sedan fyra år sitter fängslad i Teheran kan komma att släppas inom kort. Zaghari-Radcliffe har tidigare sagt att hon misstänker att hon drabbats av viruset. Uppgifterna om hennes frisläppande kom idag från Irans ambassadör till Storbritannien.

Majoriteten av de fall av Covid-19 som upptäckts i Mellanöstern har spårats till Iran. Smittan tros ha spridits via shiamuslimska pilgrimer från den heliga staden Qom till flera länder i regionen.

Irans ekonomi är kraftigt försvagad av sanktioner och det råder brist på mediciner och testkit för att smittan ska kunna upptäckas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet