Exiliranier demonstrerar i Oslo mot den senaste tidens våld mot demonstranter i Iran. Arkivfoto. Foto: TT

Iran utesluts ur FN:s kvinnogrupp

Publicerad

Iran utesluts ur FN:s kommission för kvinnors ställning (UNCSW) sedan 29 av medlemsländerna i FN:s ekonomiska och sociala råd (Ecosoc) röstat för USA:s resolution.

Åtta medlemsländer röstade emot, och 16 avstod från att rösta. Uteslutningen, som börjar gälla med omedelbar verkan, motiveras med Irans mycket hårdhänta svar på de kvinnoledda protesterna som pågår i landet.

Resolutionen slår fast att det iranska ledarskapet ”ständigt undergräver och i allt högre grad undertrycker kvinnors och flickors mänskliga rättigheter, inklusive rätten till yttrande- och åsiktsfrihet, ofta med överdrivet våld”.

Motståndare till resolutionen, däribland Kina och Ryssland, motiverade sin nejröst med att Iran valdes in i kommissionen och att en uteslutning ”skapar ett farligt prejudikat”.

USA:s vicepresident Kamala Harris meddelade i november att landet skulle verka för att utesluta Iran.

UNCSW:s medlemmar väljs av Ecosoc, som i sin tur utses av generalförsamlingen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter om det senaste från Iran: ”Kända personer används som verktyg för att skrämma vanligt folk” Foto: SVT, ABEDIN TAHERKENAREH/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.