Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Var fjärde minut dör någon i covid-19 i Iran, och myndigheterna överväger nu en omfattande nedstängning. Foto: SVT

Dystra siffrorna i Iran – ett dödsfall var fjärde minut

Uppdaterad
Publicerad

I Iran som var det första landet i Mellanöstern att drabbas av corona kämpar man nu mot virusets tredje våg. Minst var fjärde minut dör någon av Covid-19 i Iran.

Samtidigt som antalet smittade och döda nått nya rekordnivåer den senaste veckan i Iran har utegångsförbud införts efter klockan sex på kvällen. Skolor, moskéer och många butiker är stängda. Men nu övervägs en mer omfattande nedstängning.

Landets hälsovårdsminister säger att detaljerna kommer att presenteras imorgon lördag. 

Tredje vågen den dödligaste hittills

Enligt det budskap som rullar med jämna mellanrum på iransk statstelevision dör någon var fjärde minut av covid-19 i Iran. Dödssiffran på över 40 000 personer är den högsta officiella i Mellanöstern. 

Men statistiken ifrågasätts även från myndighetshåll. Landets vice hälsovårdsminister har sagt att minst dubbelt så många kan ha dött i Corona i Iran. 

Myndigheterna säger att pandemins tredje våg har dödat fler än under de första två faserna. Därför bör huvudsakligen mataffärer, apotek och sjukhus hållas öppna medan alla ”icke nödvändiga” verksamheter stängs ned. Samtidigt är Iran ett land med en stor fattig befolkning och många har inte råd att stanna hemma från jobbet. 

”Vi begraver 350 döda varje dag”

Sjukvården i Iran var redan pressad av de ekonomiska sanktionerna mot landet när smittspridningen tog fart februari i år. 

På en av världens största gravplatser, Behesht-e-Zahra söder om Teheran grävs nu tusentals nya gravar för att möta den nya verkligheten. Antalet begravningar har fördubblats. 

– Vi brukade ta hand om ungefär 150-170 döda per dag före coronautbrottet. Nu när viruset nått en höjdpunkt begraver vi 350 döda varje dag – enbart i Teheran, säger gravplatsens föreståndare Saeed Khaal.

Teheran hårt drabbat

Läraren Hajjar berättar för SVT att alla hon känner har någon familjemedlem som drabbats av viruset. Själv insjuknade hon för fem veckor sedan men tillfrisknade i hemmet. Nu håller hon alla sina lektioner på distans. 

Journalisten Sarbas Nazari säger att viruset kom närmre när hans svärföräldrar blev sjuka.

 - För mig var det hemskt att höra när de sa att de måste gräva så många nya gravplatser utanför Teheran. Teheran är den delen av landet som drabbats hårdast, säger han

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet