Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif twittrar att USA:s agerande är ”internationell terrorism”. Foto: TT

Iran utlovar hämnd mot USA: ”Dåraktig upptrappning”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den iranska generalen Qassem Soleimani dödats på order av president Donald Trump, utlovar nu Iran hämnd mot USA.
”USA:s agerande är extremt farligt och en dåraktig upptrappning”, twittrar Irans utrikesminister.

En av Irans mäktigaste män – generalen Qassem Soleimani, chef för Irans specialstyrka Quds, dödades i en amerikansk raketattack som enligt Pentagon utfördes för att skydda amerikansk personal i Irak och runt om i regionen. Reaktionerna från Iran var kraftiga och lät inte vänta på sig.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif skriver på Twitter att USA:s agerande är ”internationell terrorism” och att det är en dum upptrappning av det spända läget mellan länderna.

”USA bär ansvaret för alla konsekvenser”, skriver han.

Landssorg

Programledarna för den iranska statstelevisionen bar svart under fredagen när Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei utlyste tre dagars landssorg i ett tv-sänt uttalande.

Ayatollan säger att ”de kriminella” som utfört attacken kan vänta sig en ”hård hämnd”. Attacken kommer också öka motivationen för det iranska motståndet mot USA och Israel, hävdar han.

– Alla fiender ska veta att motståndet kommer att fortsätta med dubbel motivation och en definitiv seger väntar de som utkämpar det heliga kriget, säger Khamenei.

Även Irans president Hassan Rouhani stämde in och upprepade ayatollans uttalande.

Irans försvarsminister Amir Hatami säger att en ”förkrossande hämnd” kommer att utfärdas för alla som varit involverade och ansvariga för Soleimanis död.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konflikten mellan USA och Iran

Mer i ämnet