Iran vidtar motåtgärder efter Trumps inreseförbud

Publicerad

Iran svarar med samma mynt på USA:s nya inreseförbud och stoppar amerikaner från inresa. Det uppger landets utrikesdepartement – som kallar direktivet för en öppen förolämpning mot den muslimska världen.

På lördagen fördömde Iran Trumps nya direktiv som vägrar personer från Syrien, Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan och Jemen visum till USA de närmaste 90 dagarna.

Nu svarar Iran med samma mynt och stoppar amerikaner från inresa, skriver Reuters.

Öppen förolämpning

Landets utrikesdepartement skriver i ett uttalande att man kommer att vidta ”lämpliga konsulära, legala och politiska åtgärder” som svar på inreseförbudet. Man kallade direktivet för en öppen förolämpning mot den muslimska världen och den iranska nationen.

”I stället för att motverka terrorism och skydda det amerikanska folket kommer de här åtgärderna att skrivas in i historien som en gåva till extremister och deras anhängare”, lyder uttalandet vidare, enligt The Guardian.

Besvarar åtgärderna

Iran uppger att man noga följer utvecklingen.

”Vi respekterar det amerikanska folket och vi skiljer mellan dem och deras regering, men för att stödja våra medborgares rättigheter och tills de här kränkande restriktionerna har hävts kommer vi att besvara det här.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Inreseförbudet i USA

Mer i ämnet