Irans ekonomi är i fritt fall – så påverkas invånarna

Uppdaterad
Publicerad

– Nu när de nya sanktionerna kommer har jag tappat hoppet. Nu måste vi bara överleva. Ekonomin är kaotisk och som en ung person som lever här är jag orolig, säger Ima Abassi. Hör hur hon och fyra andra iranier påverkas av USA:s sanktioner mot landet.

I våras drog sig USA ur Iranavtalet och nu är det få internationella banker som vågar handla med Iran då de riskerar att isoleras från den amerikanska marknaden. På grund av den dåligt rådande ekonomin i landet har flera jobb försvunnit och priserna på mat stiger.

-Jag känner oro för den unga generationen och deras framtid. Särskilt för dem som har små barn och nu inte kan köpa bröstmjölksersättning eller blöjor för att det antingen är för dyrt eller att varorna inte går att få tag på, säger Afsaneh Jalilnia.

Hör fem iranier om hur sanktionerna påverkar dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.