Hossein Fereydoun (andre från höger), tillsammans med utrikesminister Javad Zarif, vice utrikesminister Abbas Araghchi och chefen för Irans atomenergiorganisation Ali Akbar Saleh på ett internationellt förhandlingsmöte om Irans kärnvapenprogram. Foto: Brendan Smialowski/TT

Irans president Rohanis bror gripen

President Hassan Rohanis yngre bror och rådgivare Hossein Fereydoun har gripits misstänkt för ekonomisk brottslighet. En amerikansk medborgare har också dömts till tio års fängelse för spioneri.

Irans rättsväsende, som domineras av en konservativ politisk falang, meddelade på söndagen att Hossein Fereydoun, bror till den relativt moderate president Hassan Rohani, har häktats och kommer att släppas mot borgen i väntan på rättegång.

– Flera utredningar har gjorts angående den här personen. Även andra personer har utretts, varav några sitter i fängelse, sade Gholamhossein Mohseni Ejeie, talesman för rättsväsendet, under en tv-sänd presskonferens.

Anklagas ha tagit emot fördelaktiga lån

Konservativa i Iran anklagar Fereydoun för att ha tagit emot fördelaktiga lån och för att ha påverkat tillsättandet av två bankdirektörer. I januari krävde en grupp parlamentariker att Fereydoun skulle ställas inför rätta – ett krav som presidentens anhängare kallar politiskt motiverat.

Fereydoun deltog i Irans förhandlingsdelegation som tillsammans med internationella stormakter 2015 hamrade ut ett avtal som innebar att de ekonomiska sanktionerna hävs i utbyte mot att Iran slopar delar av sitt kärnenergiprogram. Avtalet är impopulärt bland Irans hökar och har bidragit till den allt större klyftan mellan de två maktpolerna presidentämbetet och rättsväsendet.

Amerikan dömd för spioneri

På söndagen meddelades också att en amerikan har dömts till tio års fängelse för spioneri. Senare identifierades amerikanen som Xiyue Wang, en 37-årig Pekingfödd historiker från Princetonuniversitetet i USA.

– Denna person, som samlade information och som direkt styrdes av Amerika, har dömts till tio år i fängelse, men domen kan överklagas, sade talesman Ejeie.

”Vi uppmanar till omedelbar frigivning av alla amerikanska medborgare som orättfärdigt gripits i Iran, så att de kan åka hem till sina familjer” skriver amerikanska UD i ett uttalande.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer