Iran är ett av de länder som drabbats värst av coronaviruset. Foto: AFP/TT

Iransk statlig media: Miljontals kan dö av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Statlig media i Iran varnar att miljontals människor kan dö till följd av coronaviruset ifall befolkningen fortsätter att resa och inte följer landets hälsoföreskrifter.

Det har gått nästan en månad sedan Iran rapporterade de första fallen av coronavirus. De första uppgifterna gjorde gällande att två personer hade dött, trots att landet hade försäkrat att det inte fanns några smittade innanför dess gränser.

Sedan dess har virusutbrottet spridit sig till den grad att Iran numera är det värst drabbade landet efter Kina och Italien. Över 16 000 personer har smittats och i skrivande stund är det 988 personer som dött. En ökning på 13 procent jämfört med dagen innan, skriver AP.

Samtidigt finns det uppgifter om att såväl antalet smittade som döda är långt högre än så.

Förbjuder onödigt resande

Det persiska nyåret är bara dagar bort och festligheterna ska egentligen börja under tisdagskvällen.

Den högste andlige ledaren ayatolla Khamenei ställde tidigare i månaden in det årliga talet han brukar hålla för att markera högtiden. Under tisdagen gick han även ut med en fatwa, ett religiöst påbud, som förbjuder onödigt resande, skriver Al Jazeera.

Ungefär nio av tio av de över 18 000 bekräftade fallen som finns i Mellanöstern just nu kan härledas till Iran, skriver AP.

Tiotusentals fångar frisläpps

I och med virusutbrottet har Iran även beslutat att släppa 85 000 fångar från överfulla fängelser där sjukdomar ofta sprids lätt. Bland dessa finns även politiska fångar, rapporterar Reuters.

– Runt 50 procent av de som släppts är säkerhetsrelaterade fångar. Vi har även vidtagit förebyggande åtgärder i fängelser för att möta utbrottet, säger Gholamhossein Esmaili, talesperson för rättsväsendet.

Under måndagen stängdes också flera helgedomar i bland annat Qom, Teheran samt Mashhad, som dock orsakade högljudda protester bland religiösa, rapporterar the Washington Post.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet