Polis utanför föreläsningssalen där Salman Rushdie tidigare attackerades med kniv. Foto: AP/Joshua Goodman

Iranska medier hyllar knivattacken mot Rushdie

Uppdaterad
Publicerad

En rad konservativa iranska tidningar hyllar 24-åringen som misstänks för attacken mot den indisk-brittiske författaren Salman Rushdie, rapporterar Reuters.

Rushdie skadades svårt när han attackerades med kniv under en föreläsning nordväst om New York på fredagen. På lördagen lovordade flera iranska tidningar den misstänkte gärningsmannen.

”Tusen bravorop... till den modiga och plikttrogna person som attackerade den avfällige och onde Salman Rushdie”, skriver tidningen Kayhan, vars chefredaktör har utsetts av Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei.

Nyhetssajten Asr News citerade Khamenei som har sagt att ”pilen” skjuten av ayatolla Rudollah Komeini (som utfärdade en fatwa mot Rushdie 1989) ”en dag kommer att träffa sitt mål”.

Rubriken på den hårdföra tidningen Vatan Emrooz löd: ”Kniv i Salman Rushdies nacke”, medan tidningen The Khosasan Daily skrev: ”Satan på väg till helvetet”.

Vårdas i respirator

Rushdies agent Andrew Wylie meddelade under natten mot lördagen att författaren sedan attacken vårdas i respirator och troligen kommer att mista ett öga. Han tillade att nerverna i ena armen är skadade och att levern fått stickskador.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Salman Rushdie har levt under dödshot sedan slutet på 80-talet. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.