Vallokal i Irland vid folkomröstningen om EU:s finanspakt Foto: Scanpix

”Irländskt ja till finanspakt”

Uppdaterad
Publicerad

Irländarna med cirka 60 procent röstat ja till EU:s finanspaket enligt tidiga inofficiella resultat, uppger nyhetsbyrån AP.

Det är valfunktionärer som nyhetsbyrån citerar. Irland folkomröstade i går om finanspakten avsedd att stärka den krisdrabbade euron. Enligt opinionsundersökningarna ledde ja-sidan, men ett lågt valdeltagande gynnar nej-sidan och öppnar för ett jämnt valresultat.

Enligt irländsk radio deltog bara omkring hälften av de 3,1 miljoner röstberättigande irländarna i omröstningen.

Många väljare säger till medierna att de helst, med hjärtat, hade velat rösta nej, men av rädsla för konsekvenserna, med förnuftet, valt att rösta ja.

Två regeringskällor säger till Reuters att finanspakten godkänts av 60 procent av väljarna.

-Det går att säkert säga att det blev ja med stor 60/40-marginal, säger en av dem.

Enda folkomröstningen
Irland är det enda landet som folkomröstat om den tysk-ledda planen om stramare budgetdisciplin, i framförallt euroländerna.

De flesta länderna i EU, bortsett från Storbritannien och Tjeckien, har redan undertecknat pakten och det irländska resultatet inväntas med spänning på kontinenten.

Rösträkningen inleddes på fredagen klockan 10. Det officiella resultat väntas senare under dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer