Ett gigantiskt isberg på drift nära byn Innarsuit i nordvästra Grönland. Foto från 12 juli, 2018. Foto: Ritzau Scanpix/Magnus Kristensen

Ovanlig islossning i Arktiska Oceanen

Uppdaterad
Publicerad

Den äldsta och mest kompakta havsisen i Arktiska Oceanen har börjat brytas loss. Öppet hav breder ut sig kring stora delar av norra Grönland som vanligtvis är fruset även på sommaren.

Fenomenet, som tidigare aldrig observerats av forskare, har inträffat vid två tillfällen i sommar. Vindar och värmebölja ligger bakom den ovanliga islossningen, rapporterar the Guardian.

En meteorolog beskriver det som ”otäckt”. Andra menar att det tvingar forskare att revidera tidigare teorier om vilka delar av Arktis isar som kan stå emot värmen längst.

Havet kring norra Grönland är vanligtvis så fruset att det fram till nyligen kallades för ”den sista isen”, eftersom det antogs att det skulle vara de isar som sist påverkades av global uppvärmning.

Men ovanliga temperaturhöjningar i februari och tidigare i augusti har gjort isarna sårbara för vindar, vilket i sin tur har fått stora ismassor att driva längre bort från den grönländska kusten än som någonsin tidigare observerats, sedan satellitmätningar inleddes 1970.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.